lauantai 21. elokuuta 2010

gourmeeta arkeen - piknikkiä elämään RAPUJUHLAT






Rapujuhlat on hieno pätös kesälle. Juhla ansaitsee mielestäni kuitenkin paljon enemmän kuin vain muutaman reippaan snapsilaulun pikkuriikkisille ravunpyrstöille. Älä ymmärrä väärin, se on kyllä hauskaa, niin kuin tanssiminen elokuun tummassa yössä ja tähtitaivaankin ihastelu pikkutunneille saakka.

Arvokkuus on kepeätunnelmaisista rapujuhlista kaukana, mutta nimikkoherkku on kyllä arvokasta ja aika tyyristä. Silti välillä on mukava liioitella pitkän kaavan mukaan ja maistella myös rapujen isoserkkuja hummereita. Valmiiksi keitetyistä kanadalaisista hummereista saa jokirapujen sekaan kunnollisen kokoisia suupaloja ja näyttävän lisän kattaukseen. Valkoinen paahtoleipä on se ainoa oikea leipä ravunpyrstöille, mutta alkuruoissa saa näkyä oman käden jälki. Sämpylätaikinasta leivotut ravunmuotoiset leipäset tuovat pöytään myös silmänruokaa.

Juhlat venyvät joka tapauksessa seuraavan aamun puolelle ja pöydässä istutaan pitkään. Alkajaisiksi tarvitaan kunnon ruokaa ja sopivia, tunnelmaa vireitteleviä, aasinsiltoja. Savulohispagetti ja sahramisimpukat voisivat johdatella ajatukset veden äärelle. Sinisimpukoitten aukomisessa saisivat sormetkin harjoitusta rapuja ja rapuveitsen käyttöä varten. Sitten illan hämärtyessä, öljylyhtyjen sytyttämisen aikoihin, ei nälkä enää kurnisi kenenkään vatsanpohjalla. Ravut saisivat laulunsa ja juhlaväki voisi keskittyä nautiskeluun kaiessa rauhassa.


************************************************************


SAVULOHISPAGETTI
2 rkl rypsiöljyä
2 hienoksi siluttua sipulia
150 g aurinkokuivattuja tomaattikuutioita
300 g kylmäsavulohta, suupalan kokoisina paloina
4 dl laktoositonta ruokakermaa
2 dl persiljanlehtisilppua
mustapippuria myllystä
400 g spagettia

Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulisilppu. Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja lohiviipaleet ja kypsennä sekoittaen n. 15 minuuttia.

Kaada pannulle kerma ja puolet persiljasta, mausta mustapippurilla. Nosta kansi päälle ja siirrä pois keittolevyltä.

Keitä spagetti isossa kattilassa pakkauksen ohjeen mukaan al denteksi, valuta ja kaada takaisin keitinkattilaan. Kaada kastike pastan sekaan, lisää loputkin persiljat, sekoita kunnolla ja anna kastikkeen imeytyä pastaan muutaman minuutin ennen tarjoamista. Tarjoa raastetun parmesaanin kanssa.

********************************************************

SAHRAMISIMPUKAT

1 kg sinisimpukoita
2 rlk oivariinia
1 silputtu sipuli
3 silputtua valkosipulinkynttä
2 sellerin vartta, ohuiksi tikuiksi leikattuina
2 porkkanaa, ohuiksi tikuiksi leikattuina
2 dl kuivaa valkoviiniä
sahramia
merisuolaa
2 dl laktoositonta ruokakermaa
2 dl persiljanlehtisilppua

Harjaa simpukat kylmässä vedessä, irrota parrat. Heitä pois kaikki rikkinäiset ja sellaiset, jotka eivät sulkeudu kun koputat kuorta (=kuolleet).

Sulata oivariini isossa padassa, lisää sipuli, selleri, valkosipuli ja porkkana, kuullota kokoajan sekoittaen noin 5 minuuttia.

Kaada pataan viini, mausta sahramilla (hyppysellinen riittää) ja suolalla. Kaada simpukat pataan, sekoita puukauhalla pohjaa myöten. Laita kansi päälle ja keitä kunnes simukat avautuvat, noin 10 minuuttia. Sekoita välillä jotta simpukat kypsyisivät tasaisesti ja saisivat maustelientä sisälleen. Jos löydät yhdenkin simpukan, joka ei ole auennut, heitä se pois.

Kaada kerma pataan ja anna padan porista vielä muutama minuutti. Sekoita joukkoon viimeisenä persilja juuri ennen tarjoiluvadille kumoamista. Tarjoa sämpylätaikinasta (ohje jauhopussin kyljessä) leivottujen rapuleipien kanssa.

*********************************************************

1 kommentti:

  1. Rapujuhlat meinasivat jäädä tänä vuonna meiltä väliin, mutta sait innostettua viime metreillä. Ostettiin pakasteita, ja hummerikin, ja voi että oli hyvää ! Ja nuo rapuleivät saivat paljon kiitosta. Hyvä idea ! Voisitko kirjoittaa pikkujoulu-ideoistasi, sesonki lähestyy ja jotain uutta pitäisi keksiä...

    VastaaPoista

maistuiko vai jäitkö kaipaamaan jotain mausteita? lähetä mintulle terveisiä!