sunnuntai 15. elokuuta 2010

voimaruokaa - MUSTIKKA




Kuka nyt ei mustikasta tykkäisi?

Sinisen terveyspommin makua on aivan turhaa hehkuttaa, siinä ei ole mitään uutta. Metsämustikan terveysvaikutteet on vaikeampi uskoa todeksi; niin pieni marja, niin paljon tieteellistä hyvää ja kuitenkin niin helposti kaikkien ulottuvilla.

Poimi kotimainen terveyspommi talteen: ilmainen noutopiste metsässä, torilta pientä korvausta vastaan.




Mustikka on aina ollut suomalaisten suosikki. Kansanlääkinnässä mustikalla on herkuttelun lisäksi hoidettu vatsavaivoja ja sen lehdistä on haudutettu teetä. Mustikan lehdissä onkin paljon flavonoideja ja kromia, mutta myös oksaalihappoa (sitä samaa kuin raparperissa), joka sitoo elimistöstä kalsiumia ja rasittaa munuaisia. Mustikanlehtitee kannattaa siis juoda maidon kanssa, ja silloin tällöin vain.

Itse mustikkaa voi suositella nautittavaksi vaikka joka päivä. Mustikka sisältää runsaasti A- ja B-vitamiineja, mangaania, kuituja ja flavonoideja. Metsämustikka on myös hyvä C-citamiinin, mangneesiumin ja kalsiumin lähde. Laboratoriokokeet ovat osoittaneet että mustikoiden syönti voi estää tai parantaa silmäsairauksia ja pienentää sydän- ja verisuonitautien ja syövänkin riskiä.

Mustikka parantaa muistia ja aivojen suorituskykyä (jotkut tiedemiehet uskovat kehittävänsä mustikasta vielä jonain päivänä lääkkeen Alzheimerintaudin hoitoon) ja alentaa sitä huonoa LDL-kolesterolia. Mustikan siemenissä on antioksidanttien lisäksi omega 3- ja omega 6- rasvahappoja, se on huomattu jo kosmetikkateollisuudesskin.

Mustikka saa syvän sinisen värinsä antosyaniini-nimisestä väriaineesta. Kauniin värin lisäksi antosyaniinin tiedetään pienentävän syövän ja sydäntaudin riskiä. Perinteisissä metsämustikoissa väriainetta on 4-5 kertainen määrä viljeltyyn pensasmustikkaan verrattuna. Ei kun perinteisesti metsään kyykkimään vaan: terveyspillereiden noukkiminen saattaa olla vähän tylsää, mutta tämän helpommaksi ja halvemmaksi ei hyötypillereiden hankkiminen voi enää muuttua!

*******************************************************



TALKKUNAINEN MUSTIKKAPIIRAKKA
pohja:
150 g voita (tai oivariinia)
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl Hirvelän talkkunaa
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

täyte:
200 g sitruuna- tai appelsiinjtuorejuustoa
3-4 dl putsattuja mustikoita

hyytelö:
4 dl vettä
2 dl hyytelösokeria

lisäksi tarvitset voita ja korppujauhoja irtopohjavuoan voiteluun

Vatkaa voi ja sokeri tahnaksi, sekoita joukkoon kananmunat. Mittaa toiseen kulhoon kaikki kuiva-aineet ja yhdistä kananmunaseokseeen. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pohja on kypsää, eikä kakun keskelle työntämääsi tikkuun tartu enää taikinaa.

Levitä jäähtyneen pohjan päälle tuorejuusto ja juuston päälle tuoreet marjat.

Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Kuumenna seosta, koko ajan sekoittaen, kunnes keitos kiehahtaa ja liemi kirkastuu. Lusikoi liemi marjojen päälle ja siirrä piirakka jääkaappiin. Piirakka on parhaimmillaan vasta seuraavanan päivänä.

********************************************************

5 kommenttia:

  1. Olis kiva nähdä kuva,tuosta herkullisesta piiraasta!

    VastaaPoista
  2. hei anonyymi, yritystä oli kyllä muttei tietotatitoa ja sähläsin jotenkin sen mustikkakuvankin pois, enkä onnistunut enää liittämään mitään kuvia mustikkajuttuuni. Eli nyt sun pitää vain itse tehdä piirakka ja ihastella sitä...sorry...

    VastaaPoista
  3. hei anonyymi, toivottavasti kurkistelet näitä vanhoja tarinoita ja kommentteja vielä nytkin, olen yrittänyt ja yrittänyt, ja sain lopulta lisättyä otsikon alle sinulle mustikkapiirakan kuvan !

    VastaaPoista
  4. Olipas hyvä kuva,maukkaasta piirakasta! Irma

    VastaaPoista

maistuiko vai jäitkö kaipaamaan jotain mausteita? lähetä mintulle terveisiä!