keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

voimaruokaa - VIHREÄ TEE


Vihreä tee saattaa maistua ensikertalaisen suussa omituiselle, ruohomaiseen makuun on silti yllättävän helppo jäädä koukkuun. Riippuvaisuussuhde kehittyy melkein huomaamatta, eikä aamu lähde enää käyntiin ilman kupillista (tai kannullista) kirkkaan vihreää teetä.

Vihreä tee on eniten juotu juoma maailmassa veden jälkeen.


Teepensaan lehdistä nypitään käsin vain ylin nuppu ja pari viereistä pikkulehteä. Sitten lehdet saavat pikakuumennuksen ja entsyymitoiminta pysähtyy. Nopea kuumennus säilyttää teenlehtien värin, flavonoidit ja raikkaan maun. Samoista lehdistä voisi valmistaa mustaakin teetä, silloin niitä ei kuumennettaisi vaan käymisprosessi saisi jatkua. Lehdet saisivat, hienosti sanottuna, fermentoitua.

Jopa 40% vihreän teen kuivapainosta on flavonoideja. Antioksidantteina ne puhdistavat ja vahvistavat elimistöä. Vihreän teen antioksidanttien tiedetään suojaavan elimistöä ennenaikaiselta rappeutumiselta, esimerkiksi verisuonien kalkkeutumiselta. Vihreä tee vaikuttaa myös kolesterolitasoon alentamalla huonoa LDL-kolesterolia ja lisäämällä hyvän HDL-kolesterolin määrää.

Japanilaiset tutkijat testasivat teeseremonian vaikutusta diabeetikkojen veren sokeriarvoihin ja huomasivat että vihreän teen katekiinit ja B-vitamiini tukevat sokeriaineenvaihduntaa ja insuliinituotantoa. katekiinit ovat luonnon ihmeaineita, jotka pystyvät tuhoamaan sekä bakteereja että viruksia. Vihreää teetä juovien hampaatkin saavat siis osansa terveysvaikutteista, sillä katekiinit tuhoavat suun bakteereja ja teen fluori suojaa hampaita.

Uskoisitko että kupillisessa vihreää teetä on enemmän C-vitamiinia kuin yhdessä appelsiinissa? Ja että samaan kupilliseen mahtuu vielä magneesiumia, kaliumia, niasiinia ja foolihappoakin?

*MAGNEESIUMia tarvitaan sydän- ja verenkiertoelimissä, se on luuston ja hampaiden rakenneosa ja sen tiedetään auttavan lihaskramppehin ja suonenvetoon. Rottakokeiden mukaan mangneesium vahvistaa oppimiskykyä ja muistia.
*KALIUM vaikuttaa sydämen, hermoston ja lihaksiston toimintaan sekä verenpaineen säätelyyn.
*NIASIINI on B3 vitamiini, joka toimii soluja suojaavana antioksidanttina ja vaikuttaa rasvojen, hiilihydraattien ja valkuaisaineiden aineenvaihduntaan.
*FOOLIHAPPO on välttämätön punasolumuodostukselle ja auttaa elimistöä suojaamaan ja korjaamaan DNA:ta, missä puolestaan on ihmisen "rakennusohjeet". Foolihappoa lisätään USA:ssa jauhoihin ja Kanadassa, Chilessä ja Unkarissa muihinkin elintarvikkeisiin, tutkimustulokset kertovat foolihapon hyödyistä rintasyövän ehkäisyssä, kuulon heikkenemisen ehkäisyssä, Alzheimerin taudin ehkäisyssä ja jopa sperman laadun parantamisessa !

Kun keität vihreää teetä, muista ettei vesi saa olla kiehuvaa, vaan noin 70 asteista. Heti kun vesi alkaa liikehtimään kattilassa, ennen kunnon porinaa, on se sopivaa vihreälle teelle. Jos teevesi pääsee kiehumaan, anna sen levähtää muutama minuutti ennen teen valmistamista. Liian kuuma vesi polttaa vihreän teen, kuolettaa sen sisältämän c-vitamiinin ja tekee teestä kellertävää ja kitkerää. Vihreää teetä ei myöskään hauduteta mustan teen tavoin, mitä lyhyemmässä ajassa teestä tulee kirkkaan vihreää, sen parempi.

VIHREÄ TEE - MANGO SMOOTHIE
4 dl jäähtynyttä vahvaa vihreää teetä
1 purkki (135g) vauvojen mangososetta
2 dl vaniljan makuista soijajäätelöä (tofu ice)

Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja anna koneen käydä kunnes seos on samettisen pehmeää.

Nauti saman tien.

1 kommentti:

  1. HEI VARMAAN TERVEELLISTÄ MUTTA NIIN KAMALA MAKU ETTEI PYSTY JUOMAAN. ANNA VINKKEJÄ JOSTAIN HYVÄN MAKUISISTA TERVEYS RUOKAJUTUISTA, PLS.

    VastaaPoista

maistuiko vai jäitkö kaipaamaan jotain mausteita? lähetä mintulle terveisiä!