torstai 4. maaliskuuta 2010

maukkaimmat matkamuistoni TALLINNA


Tallinna on sopivan lähellä mutta myös riittävän kaukana ollakseen aivan jotain muuta.

Onnistuneen päiväretken resepti on yksinkertainen: vanhankaupungin keskiaikaiset kulissit ja kaupunkivaellusta hämyisistä holviravintoloista kodikkaisiin kahviloihin. Yhteen päivään (ja vatsaan) saa mahtumaan uskomattoman paljon, kun vain hahmottelee askelkuviot etukäteen.







MIKSI JUURI TÄNNE
hansakaupunki huokuu kiireetöntä vanhanajan tunnelmaa ja on vain kivenheiton päässä kotiovelta

MIHIN IHASTUIN
maustetut mantelit, hehkuva glögi, makea leipä, täyteläinen metsäsienikeitto, vuosikertaviinin ja takkatulen yhteislumo

NÄITÄ ON IHAN PAKKO MAISTAA
*magusad mandlid, kuorrutetut kanelin ja tumman sokerin maustamat mantelit
*Tallinna Peenleibä, Eestin suosituin, makeahko ja lisäaineeton tumma leipä

KYYTIPOJAKSI
*kefiiri, terveysvaikutteinen piimän tapainen hapanmaitovalmiste
*Viru Valge Cooleri, 5% porejuoma, 8 eri makuvaihtoehtoa
*Fire starter, paikallinen energiajuoma tilapäiseen matkaväsymykseen
*vuosikertaviinit takkatulen ääressä Gloria Veinkelder viinikellarissa
*Saku Porter, musta ja makeahko talviolut

PAIKALLISIA ERIKOISUUKSIA
*kama, talkkunasta ja hapanmaidosta valmistettu perinnejälkiruoka, esim. Vanaema juures ravintolasta
*pelmeenit, täytetyt taikinataskut, tyypillistä virolaista pikaruokaa
*kohuked, rahkapatukat
*kamatahvel, talkkunasuklaa
*piparikuohari, juhla kir, piparkakun makuinen kuohuviini, talviaikaan tarjolla Vertigo-ravintolassa

TULIAISIKSI KOTIIN
*astioita, keittiövälineitä, piknik reppuja, keittokirjoja...esim. kokkipuoti Kiika Köökistä
*käsintehtyjä laseja ja keramiikkaa, keskaiksisen mallin mukaan valmistettuja, silti astiapesukoneen kestäviä käyttöesineitä Olde Hansan Grambude -kaupasta
*uushopeiset tsaikkalasit, antiikkikaupoissa voi tehdä löytöjä pikkurahalla
*pellavaiset ruoka-ja pöytäliinat, Ve Ta ja Zizi kaupoista

PURJO-KATKARAPUKASTIKE LOHELLE
neljään annokseen
loraus rypsiöljyä
1 purjo
2 dl laktoositonta ruokakermaa
4 dl sulatettuja ja valutettuja pakastekatkarapuja
2 dl punaleimaemmentalraastetta
mustapippuria myllystä

Pese ja pilko purjo. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota purjosilppu. Lisää pannulle ruokakerma, katkaravut ja juustoraaste. Sekoita. Kastike on valmis heti kun juustoraaste sulaa, älä kuumenna kastiketta enää, etteivät katkaravut sitkisty. Mausta mustapippurilla.

Tarjoa uunikalan tai pannulla paistettujen lohimedaljonkien lisukkeena.


KARAMELLIMANTELIT
1 dl sokeria
1/2 tl kanelia
1/2 tl hienoksi jauhettua kardemummaa
ripaus muskottia
ripaus suolaa
100 g kokonaisia kuorellisia manteleita

Sulata sokeri pannulla. Lisää mausteet seokseen ja kaada mantelit pannulle. Nostele seosta kahdella ruokalusilalla niin että jokainen manteli saa tasaisen sokerikuorrutuksen.

Kumoa manteliseos leivinpaperin päälle jäähtymään. Irrota kovettuneet karamellimantelit toisistaan, tarjoa kahvipöydässä leivonnaisten sijasta tai napostele sellaisenaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

maistuiko vai jäitkö kaipaamaan jotain mausteita? lähetä mintulle terveisiä!