torstai 20. toukokuuta 2010

voimaruokaa - KAALI

Kaali on jäänyt trendikkäiden tuontikasvisten jalkoihin, eikä sitä oikein jakseta arvostaa riittävästi. Ihan tavallinen keräkaali on kuitenkin melkoinen terveyspommi.

Terveysvaikutteista kaalia voi hyödyntää sekä ulkoisesti että sisäisesti. Kaiken lisäksi kaalia löytyy syrjäisimmänkin ruokakaupan valikoimasta ja se on halpaa !

Mars, kaaliostoksille, siis!






Kaali sisältää indoleja, ditioltioneja ja isotiosyanaatteja, jotka eriskummallisista nimistään huolimatta ovat ihmiselle mukavia tuttavuuksia. Ne nimittäin ehkäisevät syöpää ja käynnistävät tarvittaessa elimistön myrkkyjenpoistojärjestelmän.

Kaali sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, A- ja K-vitamiineja sekä foolihappoja. C-vitamiiniakin kaalissa on enemmän kuin appelsiinissa. Kaalimehut tervehdyttävät sappea ja maksaa ja vähentävät vielä mahahaavariskiäkin. Useiden tutkimusten mukaan kaalit alentavat varsinkin entisten tupakoitsijoiden keuhkosyöpäriskiä.

Liuotetuilla kaalinlehdillä voi nopeuttaa ruhjevammojen ja turvotusten paranemista. Kaalihaude rauhoittaa tulehtuneita haavoja ja kutisevaa ihoakin. Muinaiset kreikkalaiset käyttivät tuoretta valkokaalin mehua kipeiden tulehtuneiden silmien hoitoon. Tuorella kaalimehulla hoidetaan myös vatsahaavan oireita ja keuhkoputken tulehdusta. Kevyesti hakattu kaalinlehti on kaikessa yksinkertaisuudessaan mainio apu kivuliaan rintatulehduksen hoidossa. Kaalinlehtiä käytetään myös päänsärkyyn ja reumakipuihin.



COLE SLAW, AMERIKKALAINEN KAALISALAATTI

1 pieni keräkaali (n.500 g)
1 iso tai 2 pienempää porkkanaa
1 salaattisipuli
1/2 varsiselleri
2 dl majoneesia (mieluiten Chovi tai Pirkka kevytmajoneesi)
2 dl kermaviiliä
2rkl punaviinietikkaa
1 tl sokeria
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria oman maun mukaan

Poista kaalista uloimmat lehdet ja kanta, suikaloi ohuiksi siivuksi.

Kuori ja raasta porkkana. Kuori sipuli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Silppua selleri hienoksi.

Yhdistä suikaloitu kaali, porkkana, sipuli ja sellerisilppu suuressa kulhossa. Sekoita kastike majoneesista, kermaviilistä ja etikasta, mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla.

Kaada kastike salaatin päälle, sekoita hyvin ja peitä. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin 2 tuntia ennen tarjoamista.




MAKEDONIALAINEN KAALISALAATTI

500g-1 kg keräkaalia
1/2 sitruunan mehu
1-2 dl rypsiöljyä
merisuolaa

Irrota kaalin uloimmat lehdet, poista kanta ja leikkaa ohuiksi siivuiksi, levitä laakealle tarjoiluvadille.

Purista kaalisuikaleiden päälle sitruunan mehua, kaada sekaan öljyä ja ripottele merisuolaa.
Sekoita kunnolla, peitä ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin 1 tunti ennen tarjoamista.

2 kommenttia:

  1. Juttujasi on mukava lukea vaikka en ole edes satunnainen kotikokki. Kaali asiasta olen kanssasi samaa mieltä ja kaali kyllä maistuu minullekin!

    VastaaPoista
  2. kaali on lempiruokani ja kuulisin mielelläni lisää uusia reseptejä, kaksi ekaa oli tosi jees !

    VastaaPoista

maistuiko vai jäitkö kaipaamaan jotain mausteita? lähetä mintulle terveisiä!