sunnuntai 16. toukokuuta 2010
maukkaimmat matkamuistoni PARIISI
Pariisilaiskokki tekee ruoasta taidetta. Hän löytää ranskalaisen keittiön herkullisen salaisuuden laadukkaista raaka-aineista ja vuosisatoja vanhoista perinteistä.
Päivä käynnistyy cafe au lait maitokahvilla ja rapeilla uunituoreilla croissant voisarvilla. Aamiainen ei ole ravitseva, mutta päivällinen ja viimeistään illallinen korvaa pika-aamiaisen moninkertaisesti.
MIKSI JUURI TÄNNE
Pariisi on kaikkien romantikkojen ja herkuttelijoiden oma kotikaupunki.
Disneyland hurmaa lapset, ja aikuisetkin.
MIHIN IHASTUIN
suklaatäytteiset voisarvet, valkosipulin ja yrttien maustamat etanat, tuhti hanhenmaksapatee, raikas sitruunakana, voimakasaromiset juustot ja rapeakuorinen patonki
NÄITÄ ON IHAN PAKKO MAISTAA
*creme brulee, mitä herkullisin kerman, vaniljan ja paahdetun sokerin yhdistelmä
*patisserie leipomoiden parhaat, osta leipomon lasivitriinistä sormella osoittaen puoli tusinaa erilaisia, suolaisia ja makeita, leivonnaisia, etsi rauhallinen paikka ja levitä piknik vaikka puiston penkille
*chocolat chaud, paksu suklaajuoma, pariisilaisversio kuumasta kaakaosta
*croque monserieur, mehevä lämmin voileipä, joka kätkee sisäänsä kinkkua, bechamel-kastiketta ja gruyere-juustoa
KYYTIPOJAKSI
*kir royal, mustaherukkalikööristä ja sampanjasta sekoitettu aperitiivi
*cafe au lait, 50/50 vahvaa kahvia ja lämmintä maitoa, tarjoillaan puurokulhon näköisestä kahvattomasta astiasta
*Moët & Chandonin sampanjaa, vaikkapa La Fayette tavaratalon, naisten kenkä- ja alusvaateosastojen välissä sijaitsevasta sampanjabaarista
*sauternes, makea mutta luonteikas viini hanhenmaksan seuraksi
*nectar de poire, päärynänektariini, paksua tuorepuristettua päärynäjuomaa
PAIKALLISIA ERIKOISUUKSIA
*maustetut Dijon sinapit, esim. vihreä yrttisinappi Maille 3 herbes vertes
*hanhenmaksa, Ranskassa perinteinen uudenvuoden juhlaruoka, joten tammikuussa hanhenmaksaa myydään alennushinnoin
*perigot-vetokassit, tyylikkäitä pyörillä kulkevia, kiiltonahkaisiakin, versioita ranskalaisten mummojen käyttämistä kauppakasseista
*biscuits roses de Reims, Fossier-leipomon valmistamia vaaleanpunaisia marenkimaisia keksejä, joita napostellaan sampanjan kanssa, ei uskoisi, mutta makuelämys on täydellinen napakymppi
TULIAISIKSI KOTIIN
*Maxim's sampanjaa, tryffeleitä, keksejä, hilloja tai vaikka vain pullollinen luksusvettä legendaarisen Maxim's ravintolan herkkupuodista
*Fauchon suklaata, käsintehtyjä ja kauniisti pakattuja gourmet-herkkuja
*Maille sinappia, pienestä, mutta valtavan kuuluisasta la boutique Maille -sinappipuodista löydät uusimmat Dijon sinappiuutuudet ja niihin sopivat reseptit
*Buddha Bar musiikki CD:t, ravintolan taustamusiikiksi miksatut maailmankuulut musiikkikokoelmat saman nimisen ravintolan myymälästä
SITRUUNAKANA
1 sitruuna
1 limetti
4 valkosipulinkynttä
5 rkl voita
2 rkl auringonkukkaöljyä
2 tl kuivattua timjamia
1 tl cayennepippuria
1 tl vastajauhettua mustapippuria
1 tl merisuolaa
2 kanan tai broilerin koipireittä
2 rkl juoksevaa hunajaa
Raasta sitruunan ja limetin kuoret hinoksi raasteeksi. Halkaise hedelmät ja purista mehut talteen. Kuori ja murskaa valkosipuli.
Sekoita huoneenlämpöisestä voista, öljystä, valkosipulimurskasta, timjamista, cayennepippurista, mustapippurista ja suolasta tahna. Lisää puolet raasttuista kuorista ja 1 tl kumpaakin mehua. Sekoita tasaiseksi tahnaksi.
Irrota kanan nahka varovasti lihasta ja täytä tasku tahnalla. Sekoita lopusta mehusta, kuoriraasteesta ja hunajasta kastike. Jauha myllystä mustapippuria ja ripauta sekaan suolaa.
Aseta lihat uunivuokaan nahkaouoli alaspäin (jos vuoraat vuoan leivinpaperilla, pääset tiskaamisessa helpommalla). Voitele kanat hunajakastikkeella ja paista 200-asteisessa uunissa grillivastuksen alla noin 20 minuuttia.
Käännä koivet ja kaada päälle hunajakastikkeen loppu. Anna kypsyä vielä 20-30 minuuttia, kunnes pinta saa kuparinruskean sävyn. Voit kokeilla kanan kysyyttä hammastikulla. Paina tikku luuhun asti. Kana on kypsä kun reiästä valuva neste on kirkasta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
maistuiko vai jäitkö kaipaamaan jotain mausteita? lähetä mintulle terveisiä!