tiistai 1. kesäkuuta 2010
maukkaimmat matkamuistoni KREIKKA
Punainen mökki järven rannalla, lehmät laitumella ja tuulessa aaltoileva kaurapelto. Voiko tämän suomalaisempaa maalaismaisemaa ollakaan? Entäs sitten: jyrkkään vuorenrinteeseen pengerretyt oliiviviljelmät, vapaanaan juoksentelevat kanat ja sitruunapuun varjossa makoileva vuohi. Minne tämä maisema kuuluu?
Maalaismaisemasta on suora yhteys elintarvikekioskin tiskille. Lehmän maidon sijasta kreikkalaiset valmistavat juustot lampaan- ja vuohenmaidosta. Voin tilalla käytetään oliiviöljyä, sitruuna korvaa suolan, tuoreet yrtit pippurin.
Kreikkalaisen ruoan salaisuus koostuu luonnonmukaisesti kasvatetuista vihanneksista, vastapyydetyistä merenantimista, oliiveista ja oliiviöljystä. Yksinkertaista, tuoretta ja maukasta !
MIKSI JUURI TÄNNE
Makeista tomaateista, sipulista ja fetajuustosta pilkottu maalaissalaatti ei maistu missään muualla niin hyvältä. Värikkäät ruoka-annokset, turkoosin sininen meri ja valkoiseksi kalkitut talot tarjoavat myös silmänruokaa.
MIHIN IHASTUIN
Timjamihunaja, paksu maustamaton jogurtti, suolaiset sardiinit, pihkan tuoksuinen retsina, munakoisosta, oliiveista ja jogurtista vamistetut mehevät tahnat
NÄITÄ ON IHAN PAKKO MAISTAA
* meze, alkupaloja on tarjolla valtavasti, niitä voi napostella vaikka koko illan
* aamupalaksi: paksua jogurttia, hunajaa ja pähkinöitä
* tapenade, oliivitahna on voimakasta ja pikanttia
* Skordalia, valkosipulin ja saksanpähkinöiden maustama tahna sopii dippikastikkeena leivälle tai grillatun kalan lisukkeeksi
* tsatsiki, jogurtista, valkosipulista, kurkuista ja oliiviöljystä valmistettu monitoimikastike
* dolmades, viininlehtikääryleet
* halloumi, vuohenmaidosta valmistettu, minttu-suolavedessä kypsynyt grillattava alkupalajuusto
* paistetut munakoisot ja kesäkurpitsat
KYYTIPOJAKSI
* retsina, pihkan makuinen paikallinen viinierikoisuus, sopii täydellisesti kalaruokiin ja alkupaloihin
* kahvi, kreikkalainen kahvi keitetään pienessä kattilassa, joten hienojen kahvinporojen laskeutumista kannattaa odottaa hetki ennen juomista
* ouzo, aniksen makuinen vahva alkoholi, joka muuttuu kirkkaasta harmaaksi kun sekaan kaadetaan vettä
TULIAISIKSI KOTIIN
*hunajaa
*kuivattuja yrttejä
*oliiviöljyä
* pähkinöistä, siemenistä ja hunajasta valmistettuja energiapatukoita
* keittokirjoja, kreikkalaiset reseptit osoittautuvat yllättävän helpoiksi toteuttaa kotikeittiössäkin
* pieniä vesilaseja paikallisesta rautakaupasta, juuri niitä, mistä tavernoissa tarjoillaan viiniä, kotona lasien avulla saa helposti loihdittua aidon kreikkalaisen kattauksen, ja tunnelman
KREIKKALAINEN PAPUPATA
400 g tuoreita vihreitä papuja tai pakastepapuja
2 sipulia
3/4 dl oliiviöljyä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
vettä
1/2 tl suolaa
1 tl vastajauhettua mustapippuria
1 dl persiljasilppua
Putsaa tuoreet pavut ja leikkaa ne paloiksi, tai sulata ja valuta pakastepavut. Kuori ja hienonna sipulit.
Kuumenna öljy kattilassa, kuullota ensin sipulisilppu, lisää sitten pavut ja tomaattimurska. Kaada päälle sen verran vettä että pavut peittyvät.
Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Hauduta papupataa miedolla lämmöllä ainakin tunti.
Ripottele päälle persiljasilppu, maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Tarjoa lämpimänä tai huoneenlämpöisenä. (Maistuu myös leivän päällä!)
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ihanaa! Kreikan loma on jo varattu ja loppu kesästä lähdetään Samokselle, printtaan vinkit matkaan, kiitos ! Ruokaohjeesta myös kiitos (kokeiltiin ja hyvää oli) !
VastaaPoistaoletko minttu käynyt turkissa, kroatiassa tai bulgariassa? kreikka on kiva, mutta nyt on suunitelmissa jotain uutta mutta ruokapolitiikka hieman huolestuttaa...odotan innolla lisävinkkejä, loma on vasta syksyllä! hyviä reissuja kaikille!
VastaaPoistaAjattelin minäkin tervehtiä ja toivoa vaikka Pärnun parhaat ruokapaikat tai ainakin ruoat!
VastaaPoistaOli kiva lukea Wietnamin ruoista,kiitos!
Minne menet muuten seuraavaksi, näillä sivuillasi?