torstai 25. helmikuuta 2010

voimaruokaa - SAKSANPÄHKINÄT


Jokainen meistä tietää että pähkinät ovat rasvaisia, ja että ne lihottavat jos niitä ahmii liikaa. Mutta tiesitkö että pähkinöiden rasva on sitä hyvää rasvaa, tyydyttymätöntä, pehmeää sellaista, mikä sisältää paljon omega 3-rasvahappoja?



Pähkinät alentavat sydäntautiriskiä ja auttavat alentamaan kolesteroliakin. Ne sisältävät myös runsaasti E-vitamiinia, joka on puolestaan elimistön antioksidantti, eli hapettumisen estäjä ja suojelee solujen rakenteita vapaiden radikaalien vaurioilta.
(Tiedän, tiedän, termit ja teoriat menevät välillä yli ymmärryksen. "BORING!" Mutta jaksa vielä hetki tätä hehkutusta, ihan kohta siirrytään keittiön puolelle ja päästään asiaan!)

Voitko kuvitella, että saksanpähkinässä on enemmän omega 3-rasvahappoja kuin lohessa ja enemmän tulehduksia estäviä polyfenoleita kuin punaviinissä. Saksanpähkinöiden tiedätään lisäksi vahvistavan lihaksia ja sydäntä, stimuloivan aivotoimintaa, ehkäisevän syöpää ja vahvistavan immuunijärjestelmää.

Kaiken tämän hyvän saat napsimalla näitä luonnon terveyspillereitä päivittäin. Kourallisessa (n. 7 saksanpähkinässä) menee kuitenkin raja, jos nimittäin liioittelet tämän voimaruoan kanssa, alkaa tahti aika pian näkyä vyötäröllä.



SAKSANPÄHKINÄ-MUNAKOISOTAHNA
2 munakoisoa
1 punainen chili
2 valkosipulin kynttä
n.3/4 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
125 g kuorittuja saksanpähkinöitä
2 rkl valkoviinietikkaa
1/2 tl vastajauhettua mustapippuria
1/2 tl merisuolaa

Kuumenna uuni 250 asteeseen ja paahda munakoisoja noin 40 minuuttia, kunnes kuori muuttuu kurttuiseksi. Käänä munakoisot kerran paahtamisen aikana. Halkaise pehmeät munakoisot ja koverra sisus talteen.

Halkaise chili, poista siemenet ja kanta, silppua hienoksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja kuullota siinä chilisilppu.

Yhdistä tehosekoittimen kulhoon chili, valkosipuli, pähkinät, loput oliiviöljystä, valkoviinietikka, pippuri, suola ja munakoisot. Anna koneen käydä, kunnes tahna on tasaista.

Tahna on parhaimmillaan jos se saa tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin ennen tarjoamista. Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.



ENDIIVISALAATTI
1 endiivi
200 g sinihomejuustoa
kourallinen kuorittuja saksanpähkinöitä
seesamöljyä

Poista endiiveistä ulommaiset lehdet ja kova kanta. Irroita lehdet toisistaan, huuhtele ja levitä tarjoiluvadille.

Murenna sinihomejuusto ja saksanpähkinät endiivinlehtien päälle, pirskottele päälle seesamöljyä. Tarjoa saman tien.


PESTOKASTIKE
1 1/2 dl nypittyjä ruukkubasilikan lehtiä
1 tl merisuolaa
2 valkosipulin kynttä
1/2 dl saksanpähkinöitä karkeasti rouhittuna
1/2 dl parmesanjuustoraastetta
3/4 dl oliiviöljyä

Mittaa kaikki aineet tehosekottimen kulhoon, anna koneen käydä kunnes saat tasaisen tahnan. Tarkista koostumus, lisää tarvittaessa öljyä.

1 kommentti:

  1. ruoan ravintoarvot puhuttavat, lisää tietoa ja helppoja ohjeita kiitos !

    VastaaPoista

maistuiko vai jäitkö kaipaamaan jotain mausteita? lähetä mintulle terveisiä!