keskiviikko 17. helmikuuta 2010

maukkaimmat matkamuistoni BANGKOK

Bangkokissa ruoka toimii kuin ihmelääke; se virkistää ja auttaa jaksamaan. Eikä siitä tule koskaan ähky.

Kirpeän raikas limetti ja tulisen voimakas chili kesytetään pehmeällä kookosmaidolla ja karamellimaisella palmusokerilla. Tuoreet yrtit lisätään annokseen vasta viimeisenä. Mikään maku ei olisi yksinään yhtään mitään mutta yhteisvaikutus on lähes täydellistä makujen harmoniaa.







MIKSI JUURI TÄNNE
tropiikin kutsua on vaikea vastustaa ja seikkailu thaikeittiön makuviidakkoon tekee aina yhtä hyvän olon

MIHIN IHASTUIN
tulinen chili, raikas sitruunaruoho, pirteä korianteri, pehmeä kookosmaito, karamellimainen palmusokeri


NÄITÄ ON IHAN PAKKO MAISTAA
*mango with sticky rice, jälkiruokien parhaimmistoa; makeaa mangoa tahmariisin ja kookoskastikkeen kanssa
*minced chicken in chinese kale, kanajauhelihasta, tuoreista pippureista, cashewpähkinöistä, sipulista, limetistä ja kalen raikkaista lehdistä koottava kääryle, jonka jokainen ruokailija kasaa itse paketiksi
*chicken wrapped in pandana leaf, pandanapuun lehdessä kypsytetyt kananpalat (muista irrottaa lehti ennen ruokailua, sitä ei syödä)
*tom yum kum, kirkas, tulinen mutta raikas mereneläväkeitto
*pomelo salad, greipin sukuisesta pomelosta ja katkaravuista valmistettu raikas ja samalla kuitenkin makeahko salaatti
*pad thai, nuudeliannos thaimaalaisittain, tarjolla on kana- tai katkarapuversioita

KYYTIPOJAKSI
*kokonainen kookos, mainio janonsammuttaja
*guava juice, kirkkaan vihreä guavamehu on parhaimmillaan tuorepuristettuna mutta maistuu pillimehunakin
*singha, paikallinen olut, hyvä seuralainen maustetulle ruoalle
*mango shake, mangosta ja jäähileistä valmistettu juotava välipala
*greentea, pullotettu kylmä vihreä tee

PAIKALLISIA ERIKOISUUKSIA
*kuivatut merilevä-suolapalat, pikkunälkään kioskeista, samalta hyllyltä kuin perunalastut
*young rice milk, maustetut riisimaidot pillimehun näköisissä tetroissa
*maustetut cashew pähkinät, esim. chilin tai mustapippurin makuisena
*chao kuai, musta hyytelömäinen jälkiruoka, joka taianomaisesti korvaa helteessä janontunteen ja tuo tilalle viileän raikkauden
*rambutan, punainen ja karvainen hedelmä, joka on pelottavasta ulkonäöstään huolimatta mehukas ja makean aromikas (varo kuitenkin soikeaa kiveä, sitä ei syödä)

TULIAISIKSI KOTIIN
*kookosmaitojauhe, kevyt kantaa ja helppo säilyttää, sillä vesi lisätään vasta juuri ennen käyttöä
*paahdetut kurpitsansiemenet ja hunajalla maustetut auringonkukan siemenet
*seesaminsiemeillä kuorrutetut cashewpähkinät
*limetit, huippuhalpojen ja aromikkaiden limettien mehu kannattaa puristaa kotona jääpalapusseihin ja pakastaa, tai jos matkalaukku painaa jo liikaa, osta kevyt limettijauhepussi, johon lisätään vesi vasta juuri ennen käyttöä
*Wang kanai crystal caramel sugar, lisäaineeton tumma isokiteinen ruokosokeri, joka maustaa kahvin suloisen aromikkaasti
*paikallista tunnelmamusiikkia, esim. Bossa Blossom 3 -CD

POMELOSALAATTI
1 pomelo
1 salottisipuli
1 purjo
3 valkosipulin kynttä
2 rkl rypsiöljyä
1/2 punainen chili
3 rkl rouhittuja maapähkinöitä
170g keitettyjä jokiravunpyrstöjä mausteliemessä
2 rkl limetin mehua
1 rkl thaimaalaista kalakastiketta (nam pla)
1 rkl sokeria
1 ruukku-korianterin lehdet nypittynä

Kuori pomelo ja irrota valkoinen ympärys jokaisesta hedelmäpalasta. Pilko putsatut pomelot suupalan kokoisiksi paloiksi.

Kuori ja silppua sipuli, pese purjo ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kuori valkosipulin kynnet ja leikkaa nekin ohuiksi siivuiksi, kuumenna öljyä pannulla ja kuullota sipuli, purjo ja valkosipuli, mutta älä päästä ruskistumaan.

Poista chilistä kanta ja siemenet, silppua hienoksi.

Yhdistä kulhossa pomelo, sipuli, purjo, valkosipuli, chili, pähkinät ja valutetut ravunpyrstöt.

Tee salaattikastike limetin mehusta, kalakastikkeesta ja sokerista, sekoita hyvin. Kaada kastike salaatin sekaan, sekoita pohjia myöten ja koristele annos korianterinlehtisilpulla. Tarjoa saman tien.

3 kommenttia:

  1. Ihanaa Minna, oon katsellut todella monia pomelosalatin ohjeita, mutta sun ohjeesi vastaa täysin omia makumuistojani. Teen thaimaalaista ruokaa vierailleni ja sun pomelosalaatti on kunniapaikalla pöydässä. Terveisin Riitta

    VastaaPoista
  2. Loistava ja aidontuntuinen resepti, muistuttaa ihanista ruokaelämyksistä THaimaassa

    VastaaPoista

maistuiko vai jäitkö kaipaamaan jotain mausteita? lähetä mintulle terveisiä!