lauantai 1. toukokuuta 2010

guormeeta arkeen-piknikkiä elämään ÄITIENPÄIVÄ













Huomenta äiti-kulta!
Toukokuun toinen sunnuntai on äidin vapaapäivä, silloin keittiössä häärää koko muu perhe. Äidin päivä alkaa sänkyyn tarjoiltavasta aamiaisesta. Sen ei tarvitse olla monimutkainen, eikä sen valmistamiseenkaan tarvitse käyttää valtavasti aikaa. Näyttävä lopputulos syntyy helposti kauniin kattauksen ja kukkien avulla.

Voit keittää pakastemarjoista omatekoisen hillon jo edellisenä päivänä. Tai laita kello soimaan ja tee gourmet-aamiaisnyytti; ja saat äidin aivan varmasti sanattomaksi. Jos väsääminen on vastenmielistä, yllätä äiti kauniisti katetulla tuorehedelmäsalaatilla, hedelmien kuoriminen ja pilkkominen onnistuu keneltä tahansa.

Tärkeintä ei ole suuri vaiva, vaan oman käden jälki. Äideillä on nimittäin synnynnäinen kyky huomata pienimmätkin yksityiskohdat, lisäksi äiti osaa arvostaa kaikkea omatekoista. Aamupala-piknik sängyssä on varmasti jokaisen äidin mieleen. Jos aamu takertelee ja nukut pommiin, vie äiti päiväkävelylle ja tarjoa juhlaherkut metsän reunassa!


Raikas äitienpäivähillo
1 kg pakastevadelmia
1 kg pakasteviinimarjoja
1 kg hillosokeria
1 dl vettä

Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita joukkoon sulaneet marjat, anna kiehahtaa.

Lisää sekaan hillosokeri, samalla sekoittaen, keitä miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta, nosta kattila liedeltä ja anna hillon jäähtyä hetki. Tölkitä hillo puhtaisiin lasipurkkeihin. Sulje kannet ja anna jäähtyä huoneenlämmössä, siirrä sitten jääkaappiin. Vuorokauden kuluttua hillo on täysin hyytynyttä.

Tarjoa vastapaistetun voisarven välissä.


Hyvän huomenen äitienpäiväleipä
3 rkl kevytmajoneesia
3 rkl punaleimaemmentalraastetta
2 Salosen sydämen muotoista kaurapalaa
1 rkl rypsiöljyä
1 kananmuna
2 rapeaa salaatinlehteä
lisäksi tarvitset sydämen muotoisen piparimuotin

Sekoita majoneesista ja juustoraasteesta tahna. Paahda kaurapalat rapeiksi, levitä tahna kummankin leivän sisäpinnalle. (Ellet löydä sydänleipiä, paahda 2 palaa tavallista paahtoleipää ja paina niistä piparkakkumuotilla sydämen muotoiset palat.)

Kuumenna öljy pannulla, aseta öljyn päälle piparkakkumuotti ja riko kananmuna muotin sisään. Paista muna kypsäksi, irrota munasydän varovasti terävällä veitsen kärjellä. Mikäli sydän on pinnalta vielä raaka, paista sitä hetki toiseltakin puolelta.

Aseta salaatinlehdet majoneesin päälle, nosta sydänmuna leivän väliin ja sulje kansi. Tarjoa saman tien.


Äitienpäivän gourmet-nyytti
2 pientä herkkusientä
1 rkl makeaa sipulisilppua
1 tl timjaminlehtisilppua
1 rkl rypsiöljyä
2 rkl ranskankermaa
vastajauhettua mustapippuria
2 siivua kalkkunaleikkelettä
1 kananmuna
lisäksi tarvitset teflonpintaisen muffinivuoan

Pilko herkkusienet pieniksi paloiksi. Kuori ja silppua sipuli, hienonna timjami. Kuumenna öljy pannulla, kuullota siinä sipulisilppu, lisää sienet ja timjami. Nosta pannu liedeltä ja lisää sekaan ranskankerma. Jauha myllystä mustapippuria, sekoita pohjia myöten.

Vuoraa muffinivuoka kahdella kalkkunaleikkeleellä, lusikoi sieniseos kalkkunakuppiin, riko päälle kananmuna. Paista nyyttiä 200 asteisessa uunissa, kunnes kananmuna hyytyy. Tarjoa vastapaahdetun leivän kanssa.


Nopea, mutta niin makea äitienpäiväsalaatti
1 banaani
1 appelsiini
1 mango
1 omena

Kuori ja pilko kaikki hedelmät suupalan kokoisiksi paloiksi. Kata aamiaistarjottimelle kukkia hedelmäsalaatin seuraksi, tarjoa onnittelulaulun kanssa.

1 kommentti:

maistuiko vai jäitkö kaipaamaan jotain mausteita? lähetä mintulle terveisiä!