lauantai 10. huhtikuuta 2010

voimaruokaa - TOMAATTI

Kolumbus toi tomaatin Eurooppaan löytöretken tuliaisena jo 1400-luvulla. Ensin tomaattia pidettiin myrkkykasvina ja myöhemmin lääkkeenä. Tomaatin uskottiin myös toimivan seksielämän vauhdittajana, sitä kutsuttiin paratiisiomenaksi ja lemmen omenaksi.

Nykyisin tomaatti on maailman eniten viljelty vihannes. Suuri osa maailman tomaattisadosta käytetään ketsupin valmistukseen. Purkittaminen ei tee tomaatille kuitenkaan pahaa, sillä sen sisältämä lykopeeni säilyy läpi valmistusprosessin. Lykopeeni imeytyy jopa paremmin kypsennetyistä tomaattituotteista kuin tuoreista tomaateista.

Tomaatin lykopeeni suojaa meitä sydän- ja verisuonitaudelilta. Miehet saavat tomaattiruoista vielä bonus-hyödyn; lykopeenin tiedetään nimittäin ehkäisevän eturauhassyövältä.


LOHI-TOMAATTIKASTIKE
1 sipuli
loraus rypsiöljyä
200 g kylmäsavulohta
3 rkl öljyyn säilöttyjä aurinkokuivattuja tomaattikuutioita
2 dl laktoositonta ruokakermaa
mustapippuria myllystä
1 ruukkupersiljan lehdet nypittyinä

Kuori ja silppua sipuli hienoksi. Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota sipulisilppu.

Kuutioi lohi suupalan kokoisiksi paloiksi ja kypsennä sipulin seassa. Lisää pannulle aurinkokuivatut tomaattikuutiot, sekoita pohjia myöten. Kaada vielä ruokakerma sekaan ja käännä hella nollille.

Mausta mustapippurilla ja persiljasilpulla. Tarjoa höyrytettyjen perunoiden ja porkkanoiden kanssa tai pastan kastikkeena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

maistuiko vai jäitkö kaipaamaan jotain mausteita? lähetä mintulle terveisiä!