sunnuntai 31. tammikuuta 2010

maukkaimmat matkamuistoni LISSABON


Ruoka on Lissabonissa sivuasia. Vaikka se onkin hyvää, sitä syödään vain sen verran että vatsaan jää kunnolla tilaa jälkiruoalle; paahteisen tummalle kahville ja leivonnaisille.

Jos pitäisi nimetä vain yksi syy, minkä takia kannattaa matkustaa Lissaboniin, olisi se ehdottomasti Casa Pasteis de Belem. Munkkiluostarin salainen kermapiirakkaresepti, 173 vuotta vanha kahvila ja ehkä koko maailman paras espresso vievät silmänräpäyksessä niin kielen kuin sydämenkin.



MISI JUURI TÄNNE
viehättävästi elämän nuhjaannuttama kaupunki, kuin aikahyppy keskelle kiireetöntä vanhaa Eurooppaa

MIHIN IHASTUIN
vahva kaneli, mehevät kermapiirakat, paksut keitot, tummaakin tummempi kahvi


NÄITÄ ON IHAN PAKKO MAISTAA
*Pasteis de Belem-suussa sulavat kermapiirakat
*kanelitangon maustama pica, pau de canela = kanelitanko, korvaa lusikan ja antaa espressoon kanelin aromia
*esparregado, löysä, melkein kastikemainen pinaattimuhennos, sopii erityisen hyvin grillatun kanan lisukkeeksi
*frango no espeto, herkullinen varraskana
*balchau real, portviinillä maustettu turska

KYYTIPOJAKSI
*vinho verde, paikallinen, n.10-prosenttinen, miedosti kupliva valkoviini, kevyt kaveri maustetuille ruoille
*licor de Ginja, kirsikasta valmistettu aperitiivi- ja jälkiruokalikööri
*ginjinha especial, kirpeä kirsikkaviina
*vinho do Porto, portviinit

PAIKALLISIA ERIKOISUUKSIA
*churros, uppopaistetut munkkipötköt, erityisen maistuvia kaakaoon kastettuina
*Pasteis de Nata, maailmankuulu vaniljakermatorttu, jonka alkuperäinen resepti on peräisin katolisesta munkkiluostarista. Vuodesta 1837 lissabonilainen kahvila Casa Pasteis de Belem on valmistanut torttuja luostarin salaisella reseptillä, jokaisella kahvilalla on kuitenkin oma herkullinen versionsa kuuluisista kermatortuista
*Pasteis de cerveja, makea murotaikinaleivos, jonka valmistukseen on käytetty olutta ja manteleita. Makuun totutteleminen vie aikansa, mutta resepti on patentoitu ja suosiotakin on riittänyt, koska pieni kahvila, Dacaria Caseira Lda, on myynyt olutleivoksia jo vuodesta 1920

TULIAISIKSI KOTIIN
*trendikkäitä kodin tekstiileitä ja astioita, ZARA HOME:sta
*herkullisia ruokatuliaisia, Club de gourmet herkkukaupasta El Corte Ingles tavaratalon kellarikerroksesta
*värikkäisiin retropapereihin käärityt kalasäilykkeet, suositusta Conserveira de Lisboa kaupasta
*suklaata, teetä tai paikanpäällä jauhettavaa portugalilaista vahvaa kahvia, herkkukauppa Case Pereirasta
*salame de chocolate, suklaasalami, suklaasta ja keksistä valmistettu salamimakkaran muotoinen makeispötkö, lentokentän verovapaakaupan gourmet-kylmäkaapista




PÄÄRYNÄPIIRAKKA

pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
150 g voita
1-2 rkl kylmää vettä

täyte:
7 keskikokoista päärynää
2 dl fariinisokeria
2 rkl konjakkia
70 g rouhittuja saksanpähkinöitä

kermavaahto:
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko

lisäksi tarvitset 3 rkl valmista kanelisokeria ja ylimääräistä vehnäjauhoa leivinalustan jauhottamiseen


Mittaa monitomikoneen kulhoon jauhot, sokeri, kaneli ja voi. Anna koneen käydä kunnes taikinan rakenne muistuttaa murotaikinaa. Lisää vesi ja nosta taikina jauhotetulle leivinalustalle. Pyöritä taikina palloksi ja nosta tuorekelmuun käärittynä tunniksi jääkaappiin.

Kuori päärynät, poista siemenkodat ja halkaise päärynät pituussuunnassa.
Sulata fariinisokeri kattilassa ja mausta konjakilla. Lisää päärynät kattilaan, kypsennä miedolla lämmöllä noin 6 minuuttia, kunnes hedelmäliha pehmenee. Nosta päärynät lautaselle jäähtymään, säästä sokerisiirappi.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta jäähtyneellä sokerisiirapilla. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja raaputa pehmeää sisusta terävän veitsen kärjellä muutaman raapaisun verran kerman sekaan.

Jaa pohjataikina kahteen osaan ja kauli molemmat kahden tuorekelmun välissä ohuiksi levyiksi. Irrota taikinalevyt kelmusta ja vuoraa piirakkavuoan pohja taikinalla, ripottele pohjalle saksanpähkinärouhetta. Asettele päärynät pähkinäpetille, nosta toinen taikinalevy kanneksi painele reunat yhten ja leikkaa ylimenevä taikina pois.

Voitele piirakan pinta vedellä, ripottele päälle kanelisokeria ja pistele pintaan haarukalla reikiä. Paista päärynäpiirakkaa 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes reunat muuttuvat kuparin ruskeiksi.

Tarjoa maustetun kermavaahdon kanssa.

8 kommenttia:

  1. No nyt pääsin yhteyksiin!Kannattaapa kokeilla pääsiäisherkkua myös,joten tattista vaan.Kummitätisi ilahtuu varmaan.Halauxin kyllikki tujula

    VastaaPoista
  2. Jäi kysymättä,että oletko kokeillut omenasta?

    VastaaPoista
  3. lisää helppoja ohjeita !

    VastaaPoista
  4. Onko ihan pakko käyttää konjakkia vai olisko wiski mitä?

    VastaaPoista
  5. Survelin luona odotellaan sun paistoksia!Milloin tulet?

    VastaaPoista
  6. Haluan äitienpäivä-tarjoilut tietenkin!
    Ruokalista olkoon vapaa... Kiitos vinkeistä ja maaseutu vaikenee.

    VastaaPoista
  7. Olen harrastanut Portugalin kulttuuria 10 vuoden ajan, usein käynyt Madeiralla, mutta vasta nyt syyskuussa 2010 pääsimme Lissaboniin. Kaikki oli muuten aivan ihanaa, mutta ruoka oli melkoinen pettymys, lähes syömäkelvotonta. Olisiko jotain nimiä ja osoitteita joista saisi hyvää paikallista ruokaa kympin pintaan? Viikossa ei kokeilemalla ehdi löytää sitä, mitä etsii. Vinkit olisivat tarpeen ensi reisuun. Ana

    VastaaPoista
  8. Hei Ana, heitit vaikean ! En ole kerännyt osoitteita talteen, kuljen vain ulkomuistista, mutta tässä muutamia suunnistusohjeita. Olen kanssasi kyllä samoilla linjoilla: Lissabonin kahvilat tarjoavat enemmän gourmeeta kuin ravintolat. Mutta onhan välillä syötävä muutakin kuin leivonnaisia...

    Lempiruokani LIssabonissa on Frango no espeto eli varraskana, ja sen kanssa ranskanperunoita, ketsuppia ja majoneesia !! ja esparregado, pinaattimuhennosta, tätä yhdistelmää voisin syödä vaikka joka päivä. Paras kanapaikka löytyy samalta kadulta kuin pieni kirsikkalikööribaari Ginjunja Sem Rival-Eduardino/ Rua das portas do Santo Antao 7, käy vaikka siellä apiksella ja jatka pikkukatua eteenpäin, turistirysä-ravintoloiden ohi (äläkuuntele sisäänheittäjien mainospuheita), ensimmäinen ihan hyvä kanaravintola on pikkukadulla, mikä kääntyy ylös vasemmalle, ravintola on kaksikerroksinen ja se on tien vasemmalla puolella. Vielä parempi ja aavistuksen verran edullisempi ravintola löytyy kirsikkalikööribaari-kadun päädystä turistirysien jälkeen vasemmalta puolelta, nimeä en valitettavasti muista. Ravintolan tunnistaa siitä, ettei sen ulkopuolella ole koskaan sisäänheittäjää, ja asiakkaat ovat pääsääntöisesti paikallisia, ikkunassa pyörii kanavartaita...

    Vanhassa kaupungissa on Bota Alta, vanha buutsi-niminen ravintola, missä kävin aikoinaan, kauan sitten. Ruoka oli paikalliseksi perinneruoaksi yllättävän hyvää, ja tunnelma mukava. En ole tosin käynyt siellä pitkiin aikoihin. Bota Alta Travessa da Queimada 37

    Fado ravintoloiden ruoka on ihan kamalaa, eli jos vielä menen kuuntelemaan fadoa, aion vierailla niissä kuppiloissa, missä ruokailu ei ole pakkoliitetty esityksen hintaan, en tietenkään muista nimiä, mutta löysin netistä pari fadopaikkaa, missä voi vain juoda ja syödä juustoja ym pientä, sellainen voisi olla ihan jees...


    Keskustassa pikkunälkään suosittelen Brown's Coffee shop kahvilaa, se ei ole perinteinen portugalilainen kahvila, on nuorten aikuisten suosiossa, kahvi on italialaista ja ruoka-annokset muistuttavat jenkki-delien tarjontaa. Osoite: Rua Maria Luisa HOlstein no 15-sala 21.

    Centro Comercial Vasco a Gama- ostarissa on Loja das Sopas keittopikaruokala, mistä keittojen lisäksi saa kana-, tonnilala- ja kesäkurpitsatäytteisiä empandinha-pasteijoita.

    Colombo-ostarissa puolestaan on hyvä pastapaikka, missä asiakas saa itse valita kastikkeen ainekset ja pastan, se ei ole ravintola pasta cafe, mikä on varmasti myös ok, mutta enemmän pikaruokalatyylinen vastakkaisella puolella.

    Ravintola Dolar do Duque / Rua do Duque 67, 1200-158 Lisboa, puh.213426901 on ainoa ravintola, mistä olen säästänyt käyntikortin. Se sijaitsee rinteessä, linnaa vastapäätä, slevador de santa justa-hissin yläasemalta oikealle, ulkoterassilta on hienot näkymät ja siinä olenkin nauttinut punkkulasillisen, en ole testannut menuta, mutta kellariravintola näytti houkuttelevalta ja listakin kuulosti ok:lta. Sen kokeilen ensi kerralla varmasti.

    Makasiinitaloihin rakennetut ravintolat on myös listallani ensi kertaa varten, ne löytyvät rannasta, ison sillan alapuolelta. Esim. Armazem Grill da Cintra 65 cais do gas
    http:www.armazem.com

    Samoilla kulmilla on Deli Delux ravintola, kuulemma paikallisten suosiossa, Avenida infantem dom Henrique, armazem B store 8 Alfama. Armazem tarkoittaa muuten varastoa...

    Costa da Caparica on hiekkadyyniranta 30 minuutin bussimatkan päässä keskustasta, siellä paikalliset syöät mielellään lounasta rantaravintoloissa, itse olen vain lounaaksi maistellut siellä täytettyä leipää ja keittoa, mutta muidenkin annokset näyttivät hyviltä. Metrolla Praca de Espanha-aukiolle ja sieltä bussi Costa da Caparicaan. Perillä kävele vain päättäriltä rannan suuntaan.

    Toivottavasti näistä "sinne päin" ohjeista on jotain hyötyä !
    Haustkaa matkaa !!!!

    VastaaPoista

maistuiko vai jäitkö kaipaamaan jotain mausteita? lähetä mintulle terveisiä!