maanantai 6. joulukuuta 2010

voimaruokaa - VALKOSIPULIKaikki tietävät että valkosipuli karkoittaa vampyyrin ja suojelee pahoilta henkiolennoilta. Mutta kuka tietää mitä kaikkea oikeasti hyödyllistä pienen pieni valkosipulin kynsi sisältää?

Valkosipulin alliini-aminohappo muuttuu murskatessa allisiiniksi. Sillä on kyky estää bakteereiden, hiivojen, sienien ja virusten lisääntyminen. Allisiini säilyy murskatussa valkosipulissa kuitenkin vain vuorokauden, tuoreus on siis tässäkin avainsana.

Valkosipuli ehkäisee verisuonien kovettumista ja laskee veren kolesterolia, sekä sokeripitoisuutta. Valkosipuli vaikuttaa vielä vatsassa ja suolistossakin edistämällä sapen eritystä ja estämällä käymistä. Juuri siksi sitä käytetään luonnonlääkinnässä ilmavaivojen ja suolistotulehdusten hoitoon ja jopa suolistoloisten torjuntaan. Valkosipulimehulla on antiseptinen vaikutus, siihen kastetulla pumpulilla vidaan hoitaa haavoja, korvakipua, nuhaa ja sienitauteja, vaikkapa jalkasientä.

Jos valkosipulirohdokset eivät sytytä mielenkiintoasi, käytä herkku perinteisesti mausteena. Löyhkäävästä hengityksestäkään ei tarvitse huolestua jos ostat kaupasta valkosipulin kaveriksi nipun persiljaa. Persiljan pureskelu auttaa hajuhaittoihin.

***********************************************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

maistuiko vai jäitkö kaipaamaan jotain mausteita? lähetä mintulle terveisiä!