maanantai 25. lokakuuta 2010

voimaruokaa - AVOKADO


Avokadot myydään usein raakoina ja kivikovina. Huoneenlämmössä kypsyttely muuttaa maun täyteläiseksi ja hedelmälihan pehmeäksi. Jos avokaado pitää saada nopeasti syömäkelpoiseksi, kannattaa se sulkea paperipussiin kypsän omenan tai banaanin kanssa, hedelmien kypsytyshormoni, etyleeni, toimii kuin taikajauhe. Avokado alkaa menettä kypsyessään myös tärkeitä terveysvaikutteitaan, varsinkin C-vitamiinia. Kypsää avokadoa ei siis kannata säilytellä.

Avokadon kauniin vihreä hedelmäliha hapettuu ruskeaksi kun se joutuu kosketuksiin ilman kanssa. Leikkauspinnalle kannattaa puristaa sitruuna- tai limettmehua, sillä c-vitamiini estää hapettumista. Saman asian ajaa muutaman tunnin kestävä lämminvesikylpy (+40C), se sulkee avokadon hapettumista aiheuttavat entsyymit.

Avokadossa on paljon antioksidantteja ja vitamiineja (A, C , E ja B). Kaliumia avokadossa on 60% enemmän kuin banaanissa.

Avokadot ovat aikamoisia kaloripommeja, mutta niiden sisältämä rasva on melkein kokonaan kertatyydyttymätöntä, sitä pehmeää ja hyvää rasvaa. Hyvässä ja huonossa rasvassa on kuitenkin aivan yhtä paljon kaloreita, joten kohtuu kannattaa pitää mielessä avokaadojenkin kanssa. Kaiken hyvän ja terveellisen lisäksi 100 grammassa avokaadoa on 219 kcal energiaa !

**********************************************************

GUACAMOLE AVOKADO TAHNA

2 kypsää avokadoa
1/2 salaattsipuli
2 tomaattia
2 tl chlimurskaa (esim. chunky chili salsa)
1 tl sitruunamehua
mustapippuria
suolaa

Kuori avokado, poista kivi, muussaa hedelmäliha haarukalla. Kuori tomaatit, poista siemenet ja kuutioi. Kuori ja silppua sipuli.

Lisää avokadon sekaan tomaattikuutiot, sipuli, chilikastike, sitruunamehu, suola ja pippuri. Sekoita hyvin, jos haluat tasaista tahnaa, käytä sauvasekoitinta.Tarjoa ranskankerman kanssa dippinä, lämpimän ruoan lisukkeena tai maissilettujen täytteenä.

*********************************************************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

maistuiko vai jäitkö kaipaamaan jotain mausteita? lähetä mintulle terveisiä!