lauantai 25. syyskuuta 2010

voimaruokaa - PORKKANA

Jos perunaa ei lasketa, porkkana on Suomen suosituin juures. Kanin herkku on siis hyvä kakkonen, suomalaiset syövät porkkanaa vuosittain jopa 9 kiloa henkeä kohden. Terveellisyyskilpailussa porkkana pesee perunan kuitenkin 6-0 !Värikkäät vihannekset sisältävät Betakaroteenia. Porkkanassa sitä on kymmenen kertaa enemmän kuin esim. punaisessa paprikassa. Betakaroteeni on antioksidantti, joka on A-vitamiinin esiaste. Ihmiskeho siis muuntaa betekaroteenin A-vitamiiniksi. Veren betakaroteenipitoisuus ehkäisee mm. keuhkosyövän kehittymistä, varsinkin entisten tupakoitsijoiden kohdalla. (Tupakoitsijoiden hyöty jää lähes nollaan.) Karoteenilla on antiksidanttisia ominaisuuksia jotka saattavat vähentää muidenkin syöpien riskiä sekä hidastaa ikääntymistä. Raaoissa vihanneksissa on pääsääntöisesti enemmän terveellisiä aineosia tallella kuin kypsennetyissä, mutta osa porkkanoista kannattaa nauttia keitettyinä, sillä oletetaan että keitettyjen vihannesten betakroneeni vaikuttaa tehokkaammin kuin raakojen. Betakaroteeni vaikuttaa silmien näköpigmentin muodostumiseen verkkokalvolla, parantaa yönäköä ja edistää ihon ja limakalvojen hyvinvointia.

Porkkanassa on myös runsaasti mineraaleja, kuten kalsiumia, rautaa, kaliumia ja fosforia.

Riittääkö jo todistelu?
Ei perunassakaan ole mitään vikaa, mutta voisinko korvata porkkanalla vaikka puolet jokapäiväisistä perunoista?
Tai jokaista perunaa kohti söisin saman verran porkkanaraastetta?
Kannattaa varmasti !

********************************************************

FRIED RICE WITH VEGETABLES,
paistettua riisiä ja kasviksia

2 dl jasminriisiä
3 porkkanaa
1 palsternakka
1 hopeasipuli
2 valkosipulin kynttä
3 kananmunaa
rypsiöljyä paistamiseen
suolaa
pippuria
thaimaalaista makeaa chilikastiketta, sweet chili sauce

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuori porkkana, palsternakka, sipuli ja valkosipuli. Vuole kuorimisveitsellä tai juustohöylällä juurekset pitkiksi ohuiksi lastuksi. Silppua sipuli ja valkosipulin kynnet.

Kuumenna 2 rkl öljyä, riko kananmunat pannulle ja piirrä paistinlastalla pannun pohjaan kahdeksikkoa niin että munien rakenne rikkoutuu. Kypsennä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen.

Siirrä kuohkea munakokkeli sivuun lautaselle ja lisää pannulle loraus öljyä. Kuullota sipulia, valkosipulia, palsternakkaa ja porkkanaa, lisää kypsä riisi ja sekoita. Paista riisiä ja kasviksia 5-10 minuuttia, pohjia myöten sekoittaen, lisää lopuksi sekaan kananmuna, mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoa thaimaalaisen chilikastikkeen, sweet chili saucen, kanssa. Maistuu sellaisenaan kasvisruokana tai paistetun kanan lisäkkeenä.

*********************************************************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

maistuiko vai jäitkö kaipaamaan jotain mausteita? lähetä mintulle terveisiä!