keskiviikko 1. syyskuuta 2010
maukkaimmat matkamuistoni ESPANJA
MIKSI JUURI TÄNNE
Espanja on tuttu ja turvallinen, muttei välttämättä ollenkaan tylsä matkakohde. Voit valita kaupunkiloman, maatilamatkailun tai rantakohteen, tai samantien vaikka kaikki ! Suurimpien turistirysien ulkopuolella kaikki maistuu aidolta ja seikkailu espanjalaiseen makumaailmaan nostaa veden kielelle.
MIHIN IHASTUIN
simpukat terrakottavadissa, mehevät oliivit, makeat katkaravut, ryhdikäs sherry, tulinen chorizo ja jokapäiväinen siesta
NÄITÄ ON IHAN PAKKO MAISTAA
*Manchego-lampaanmaitojuusto, Anejo = ikivanha on pisimpään kypsytettyä ja kaikista maukkainta, kvintettihyytelön kanssa Manchego muuttuu jälkiruoaksi ja Sherrylasillisen kanssa tapas-alkupalaksi
*Cazpacho, kylmä vihanneskeitto on hellepäivän lounas-napakymppi
*Tortilla de patatas, espanjalainen perunamunakas, tehdasvalmisteisen pakatun tortillan voi ostaa ruokakaupasta vaikka piknikille evääksi
*cortado, maitotilkalla "leikattu" espresso
*churro, Serranon perheen aamiaisherkku, munkkitanko ja sen seuraksi paksu maissitärkkelyksellä saostettu kuuma kaakao, chocolate espeso
*Tapas-baarien suupalojen sekamelska, kokoa itsellesi tiskiltä mieluisa palapeli ja nauti sherryn, viinin tai oluen kanssa. Iltapäivän ehdoton kohokohta !
KYYTIPOJAKSI
*San Miguel olut
*Sherry, värivaihtoehdot oljenkellertävästä meripihkan keltaiseen ja mahongin tummaan, sekä pähkinäinen, rusinainen, mantelinen tai hedelmäinen makuvivahde määräävät mitä Sherryä haluat nauttia mieluiten alkupalan, mitä pääruoan tai jälkiruoan kanssa. Niin omalaatuisia kaikki, mutta yhtälailla kielenviejiä ! Maistele ja opiskele itsesi Espanjassa Sherrymestariksi!
*Sangria, aina vain yhtä raikas ja yllätyksellinen
*Viinit: kypsät Riojat, täyteläiset Torrekset ja raikkaat Cavat, jokaiselle jotain ja kaikista innokkaimmille aina jotain uutta
PAIKALLISIA ERIKOISUUKSIA
*Pimientos del Piquillo, käsityönä hiillostetut paprikasäilykkeet
*Crema Katalana, terrakottalautaselta tarjoiltava Katalonian nimikkojälkiruoka, jonka paahdetun kova sokerikuori kätkee alleen mehevän kermaunelman. Turha laskea kaloreita, anna mennä vaan, tätä ei meillä kotona ole tarjolla, (paitsi jos teet itse, yritä siis saada suosikkiravintolasi resepti kotiinvietäväksi).
*Alioli, kylmä majoneesityylinen valkosipulikastike vihannesten, grillatun kalan, riisiruokien ja tapasten lisukkeeksi
*Carde de mebrillo, kvintettihyytelö, josta saa Manchego-juuston kanssa yksinkertaisen, mutta mielettömän maukkaan jälkiruoan
*Turron, perinteinen mantelinugaa; makeaa ja rapeaa
*Cabrales, voimakas, kalkkikiviluolissa kypsytetty sinihomejuusto
TULIAISIKSI KOTIIN
*terrakotta tapas-astioita
*ruostumattomasta teräksestä valmistettuja korkeajalkaisia jäätelöpikareita, Ferreteria-rautakaupoista
*tunnelmamusiikkia: Fran Perean (Serranon perheen Marcoksen) uusin CD, tai "Putumayo Espana"-CD
*Pitkään kypsytettyä Manchego juustoa
*kuivattuja paprikapippureita
*kauniisti pakattuja keksejä ja turron-nugaata
**********************************************************************************
TORTILLA ESPANOLA,
PERUNAMUNAKAS
2 perunaa
2 sipulia
4 rkl rypsiöljyä
1/4 tl merisuolaa
1/4 tl mustapippuria
5 kananmunaa
Kuori ja leikkaa perunat viipaleiksi. Kuori ja silppua sipulit.
Kuumenna öljy pannulla, kypsennä perunoita ja sipulisilppua kannan alla kunne perunat pehmenevät. Heiluttele pannua, jotta perunat kypsyvät tasaisesti. Kaada ylimääräinen neste pannulta pois, mausta suolalla ja mustapippurilla.
Riko munat kulhoon, vatkaa munia hetki ja kaada seos perunoiden päälle. Paista miedolla lämmöllä, ravistele pannua kunnes munakas irtoaa pannun reunoista ja pohja saa kuparinruskean sävyn.
Aseta lautanen paistinpannun päälle, käännä pannu ja lautanen ylösalaisin niin että munakas siirtyy lautaselle. Liu'uta munakas lautaselta takaisin pannuun ja paista vielä toiseltakin puolelta kunnes pinta ruskistuu.
Leikkaa perunamunakas paloiks, tarjoa lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.
******************************************************************************************
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hei matkaopas Minttu, teräksiset jäätelökulhot rautakaupasta on loistava vinkki, olen miettinyt usein, mistä niitä saisi. Sanot että espanjalainen makumaailma nostaa veden kielelle, niin tekee sinun matkavinkkisikin!
VastaaPoista