Ruoka on Lissabonissa sivuasia. Vaikka se onkin hyvää, sitä syödään vain sen verran että vatsaan jää kunnolla tilaa jälkiruoalle; paahteisen tummalle kahville ja leivonnaisille.
Jos pitäisi nimetä vain yksi syy, minkä takia kannattaa matkustaa Lissaboniin, olisi se ehdottomasti Casa Pasteis de Belem. Munkkiluostarin salainen kermapiirakkaresepti, 173 vuotta vanha kahvila ja ehkä koko maailman paras espresso vievät silmänräpäyksessä niin kielen kuin sydämenkin.
MISI JUURI TÄNNE
viehättävästi elämän nuhjaannuttama kaupunki, kuin aikahyppy keskelle kiireetöntä vanhaa Eurooppaa
MIHIN IHASTUIN
vahva kaneli, mehevät kermapiirakat, paksut keitot, tummaakin tummempi kahvi
NÄITÄ ON IHAN PAKKO MAISTAA
MISI JUURI TÄNNE
viehättävästi elämän nuhjaannuttama kaupunki, kuin aikahyppy keskelle kiireetöntä vanhaa Eurooppaa
MIHIN IHASTUIN
vahva kaneli, mehevät kermapiirakat, paksut keitot, tummaakin tummempi kahvi
NÄITÄ ON IHAN PAKKO MAISTAA
*Pasteis de Belem-suussa sulavat kermapiirakat
*kanelitangon maustama pica, pau de canela = kanelitanko, korvaa lusikan ja antaa espressoon kanelin aromia
*esparregado, löysä, melkein kastikemainen pinaattimuhennos, sopii erityisen hyvin grillatun kanan lisukkeeksi
*frango no espeto, herkullinen varraskana
*balchau real, portviinillä maustettu turska
KYYTIPOJAKSI
*vinho verde, paikallinen, n.10-prosenttinen, miedosti kupliva valkoviini, kevyt kaveri maustetuille ruoille
*licor de Ginja, kirsikasta valmistettu aperitiivi- ja jälkiruokalikööri
*ginjinha especial, kirpeä kirsikkaviina
*vinho do Porto, portviinit
PAIKALLISIA ERIKOISUUKSIA
*churros, uppopaistetut munkkipötköt, erityisen maistuvia kaakaoon kastettuina
*Pasteis de Nata, maailmankuulu vaniljakermatorttu, jonka alkuperäinen resepti on peräisin katolisesta munkkiluostarista. Vuodesta 1837 lissabonilainen kahvila Casa Pasteis de Belem on valmistanut torttuja luostarin salaisella reseptillä, jokaisella kahvilalla on kuitenkin oma herkullinen versionsa kuuluisista kermatortuista
*Pasteis de cerveja, makea murotaikinaleivos, jonka valmistukseen on käytetty olutta ja manteleita. Makuun totutteleminen vie aikansa, mutta resepti on patentoitu ja suosiotakin on riittänyt, koska pieni kahvila, Dacaria Caseira Lda, on myynyt olutleivoksia jo vuodesta 1920
TULIAISIKSI KOTIIN
*trendikkäitä kodin tekstiileitä ja astioita, ZARA HOME:sta
*herkullisia ruokatuliaisia, Club de gourmet herkkukaupasta El Corte Ingles tavaratalon kellarikerroksesta
*värikkäisiin retropapereihin käärityt kalasäilykkeet, suositusta Conserveira de Lisboa kaupasta
*suklaata, teetä tai paikanpäällä jauhettavaa portugalilaista vahvaa kahvia, herkkukauppa Case Pereirasta
*salame de chocolate, suklaasalami, suklaasta ja keksistä valmistettu salamimakkaran muotoinen makeispötkö, lentokentän verovapaakaupan gourmet-kylmäkaapista
PÄÄRYNÄPIIRAKKA
pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl fariinisokeria
2 tl kanelia
150 g voita
1-2 rkl kylmää vettä
täyte:
7 keskikokoista päärynää
2 dl fariinisokeria
2 rkl konjakkia
70 g rouhittuja saksanpähkinöitä
kermavaahto:
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatanko
lisäksi tarvitset 3 rkl valmista kanelisokeria ja ylimääräistä vehnäjauhoa leivinalustan jauhottamiseen
Mittaa monitomikoneen kulhoon jauhot, sokeri, kaneli ja voi. Anna koneen käydä kunnes taikinan rakenne muistuttaa murotaikinaa. Lisää vesi ja nosta taikina jauhotetulle leivinalustalle. Pyöritä taikina palloksi ja nosta tuorekelmuun käärittynä tunniksi jääkaappiin.
Kuori päärynät, poista siemenkodat ja halkaise päärynät pituussuunnassa.
Sulata fariinisokeri kattilassa ja mausta konjakilla. Lisää päärynät kattilaan, kypsennä miedolla lämmöllä noin 6 minuuttia, kunnes hedelmäliha pehmenee. Nosta päärynät lautaselle jäähtymään, säästä sokerisiirappi.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta jäähtyneellä sokerisiirapilla. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja raaputa pehmeää sisusta terävän veitsen kärjellä muutaman raapaisun verran kerman sekaan.
Jaa pohjataikina kahteen osaan ja kauli molemmat kahden tuorekelmun välissä ohuiksi levyiksi. Irrota taikinalevyt kelmusta ja vuoraa piirakkavuoan pohja taikinalla, ripottele pohjalle saksanpähkinärouhetta. Asettele päärynät pähkinäpetille, nosta toinen taikinalevy kanneksi painele reunat yhten ja leikkaa ylimenevä taikina pois.
Voitele piirakan pinta vedellä, ripottele päälle kanelisokeria ja pistele pintaan haarukalla reikiä. Paista päärynäpiirakkaa 180 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes reunat muuttuvat kuparin ruskeiksi.
Tarjoa maustetun kermavaahdon kanssa.