perjantai 12. marraskuuta 2010

voimaruokaa - PINAATTI


Kippari-kallen lempiruoka on "täyttä rautaa", ainakin melkein. Pinaatti sisältää raudan lisäksi kalsiumia, foolihappoa, sekä A- ja C-vitamiineja. Vuonna 1870 tehtiin virhelaskelmia, joiden mukaan pinaatin rautapitoisuus olisi kymmenkertainen todellisiin arvoihin verrattuna. Tämän uskomuksen mukaan Kippari-Kalle sai ihmevoimansa juuri pinaatista. Lopulta vuonna 1937 huomattiin laskelmien desimaalivirhe, ja arvot korjattiin, mutta pinaatin yliluonnollinen maine oli jo syöpynyt ihmisten mielikuviin.

Pinaatissa on kaiken hyvän lisäksi muös raparperissakin esiintyvää oksaalihappoa. Happo vaikeuttaa raudan imeytymistä ja sitoo itseensä kalsiumia. Ellei pinaattia siis tarjota maitotuotteen kanssa, nappaa oksaalihappo kalsiumin luustosta. Ehkä juuri siksi pinaattikeitto tehdään maitoon ja pinaatti kulkee käsi-kädessä juustokastikkeen, kermakastikkeen ja ricotan kanssa.

***********************************************

PINAATTIKEITTO

50 g voita
4 rkl vehnäjauhoja
1 l maitoa
300 g pakastepinaattia
2 tl suolaa
ripaus sokeria
ripaus jauhettua valkopippuria

lisäksi kovaksi keitettyjä kananmunia


Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja sekoita, mutta älä anna ruskistua. Kaada maito kattilaan, koko ajan sekoittaen. Anna keiton kiehahtaa. Lisää pinaatti ja keitä vielä hetki.
Mausta suolalla, sokerilla ja valkopippurilla. Tarjoa keitettyjen munanpuolikkaiden kanssa.

***************************************************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

maistuiko vai jäitkö kaipaamaan jotain mausteita? lähetä mintulle terveisiä!