maanantai 19. heinäkuuta 2010

voimaruokaa - KOOKOS



Kookospähkinä on luonnon oman irtokarkkikauppa, elintarvikekioski ja luontaistuotekauppa samojen kuorien sisällä.








Valkoisella hedelmälihalla vuorattu kookospähkinä kätkee sisäänsä maukasta nestettä. Kirkas kookosvesi sisältää vitamiineja (A-, C-, B6-vitamiinit) ja kivennäisaineita (mangnesium, kalsium, fosfori, sinkki, kalium, rauta). YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO onkin nimennyt ravitsevan kookosveden "elämän vedeksi", "the fluid of life".

Ruoanlaitossa käytettävää kookosmaitoa, valkoista nestettä, saadaan puristamalla hedelmälihaa. Leipojien iloksi puristettu "kookosliha" vuollaan vielä kookoslastuiksi tai raastetaan kookoshiutaleiksi.

Kookos on tuore kun neste hölskyy sisällä, vanhentuessaan kookosvesi imeytyy valkoiseen hedelmälihaan.Trooppisilla alueilla nuoren kookoksen vettä on juotu niin kauan kuin palmua on osattu hyödyntää, mutta länsimaissa trenditietoinen väki maistelee kookosjuomaa vasta 2000-luvulla. Popin kuningatar Madonna on kookosveden suurkuluttaja ja puolestapuhuja. Myös ikinuori Demi Moore vannoo Vita Coco-nimisen tetraan pakatun kookosveden nimeen. Suomesta ei Vita Cocoa kauppojen hyllyiltä löydä, mutta kookosveden makuun pääsee Saksassa purkitetun Antonio Martins coco juice- nimisen luomu kookosveden avulla.


VIETNAMILAINEN KOOKOSVANUKAS, dua kem karamen
1 1/3 dl kiteistä ruokosokeria
1 dl vettä
2 1/2 dl maitoa
2 1/2 kookosmaitoa
4 kananmunaa
1 dl hienoa sokeria
pari raapaisua vaniljatangon sisuksesta

koristeeksi
kookoshiutaleita

Keitä kidesokerista ja vedestä kullanruskea siirappi. kaada karamellisiirappi neljään annosvuokaan ja kallistele vuokia niin että siirappi leviää tasaisesti reunoille ja pohjalle.

Kuumenna maitoa ja kookosmaitoa kattilassa koko ajan sekoittaen, kunnes seos kuplii reunoilta.

Vatkaa kulhossa munat, hieno sokeri ja vanlja. (Älä vaahdota, ilmakuplat tekevät vanukkaan rakenteeseen reikiä). Valuta maitoseos ohuena nauhana munaseokseen, vatkaa koko ajan.

Kaada vanukasseos paahtosokerilla vuorattuihin annosvuokiin. Täytä uunivuoka puolilleen vettä ja nosta vuoat vesihauteesen. Kypsennä vanukkaita 160-asteisessa uunissa 40 minuuttia, kunnes seos hyytyy.

Nosta vuoat uunista, anna niiden jäähtyä huoneenlämmössä. Irrota vanukkaat vuoista terävällä veitsenkärjellä, kumoa tarjoilualustalle.

paahda kookoshiutaleita kuivalla pannulla kullan keltaiseksi. Ripottele vanukkaiden päälle paahdettua kookosta juuri ennen tarjoamista.

tiistai 6. heinäkuuta 2010

maukkaimmat matkamuistoni VIETNAM



























Vietnamissa on aina suomalaisen mittapuun mukaan kuuma ilma. Siksi paikallinen ruoka on kevyen raikasta ja annokset pieniä.

Ruoka on hennosti maustettua, mutta pöytään katetaan vahvojakin dippikastikkeita, joilla ruokailijat voivat itse maustaa suupalansa oman maun mukaiseksi. Pyöreitä makuja ryhdittää sitruunaruoho ja valkosipuli, minttu tuo raikkautta ja suolaisuutta lisätään paikallisten rakastamalla kalakastikkeella.

Lopputulos on omaleimaista makujen harmoniaa, mikä saa varmasti Ong Taon, vietnamilaisen keittiöjumalan, kasvoille tyytyväisen hymyn.






MIKSI JUURI TÄNNE
matka Vietnamiin on aasialainen aikahyppy, Vietnam on nyt kuin Thaimaa 20 vuotta sitten, mutta mopoja on enemmän kuin Thaimaassa ikinä, jo pelkästään kadun ylitys mopojen kaottisessa vilinässä on elämys isolla E:llä, maan ruokakulttuuri hurmaa raikkaudellaan

MIHIN IHASTUIN
mentholinraikas minttu, syväarominen sitruunaruoho, lempeä valkosipuli, raikkaat kasviskääryleet, tuoreet meren herkut ja ravintolat, joissa jokainen pöytäseurue grillaa ruokansa itse

NÄITÄ ON IHAN PAKKO MAISTAA
* che, makea lasista tarjoiltava välipala, joka on valmistettu keitetyistä pavuista, lootuksen siemenistä, keitetyistä kirsikoista, hedelmistä, riisinuudeleista ja jäähileistä
* kevätkääryleet, tunnetaan cha gio- nimellä etelässä ja nem ran-nimisinä Pohjois-Vietnamissa
* Bun Cha, riisinuudeleista, possunlihasta ja kasviksista koostuva näyttävä annos
*smoothiet, tehosekoittimen kulhossa muussaantuvat makeat hedelmäjuomat mangosta, ananaksesta ja banaanista, mutta myos suolaiset vihannesversiot tomaatista, avokadosta ja korianterista, ns. juotavat salaatit
* riisipaperiin käärittyjä ohuita lihasiivuja ja kasviksia

PAIKALLISIA ERIKOISUUKSIA
* PHO, riisinuudelikeitto, jonka liemi maustetaan inkiväärillä, kanelilla ja tähtianiksella, ja joka kruunataan naudanlihaviipaleilla, tämä nuudelikeitto on kuin Vietnam lautasella, paikallista pikaruokaa, mitä syödään aamupalaksi, välipalaksi, lounaaksi ja illalliseksi, milloin vain, ja missä vain
*tuong ot tuoi, tulinen sekoitus punaista chiliä, valkosipulia, suolaa ja soijaöljyä
* kho qua, kirpeä melooni, näyttää kurttuiselta kurkulta, tätä rapeaa vihannesta käytetään pikkelsiin, keittoihin tai koverrettuna täytetään possun jauhelihalla
*koira, lempinimeltään ovensuuhirvi, puolenkuun aikaan koiraravintolat ammottavat tyhjyyttään, uskomuksen mukaan koiran lihan syöminen tuo silloin huonoa onnea, mutta täyden kuun aikaan ravintolat ovat viimeistä penkkiä myöten täynnä, koiran syöminen täydenkuu aikaan tekee uskomusten mukaan nälkäisistä asiakkaista huippu onnekkaita, (tämänkö takia koirat ulvovat täydenkuun aikaan ?!)
*oc noi, simpukoita ja kotiloita sipulilla, valkosipulilla, sienillä ja inkiväärillä höystettyinä
*hot vit lon, hedelmöittynyt ankanmuna, jossa ankkavauva on jo alkanut kehittyä, "ankka-abortti" on paikallisten herkkua

KYYTIPOJAKSI
*bia hoi, kevyt pilsneri, paikallinen hanaolut, lasillinen maksaa vain 0,25€
* ruo ran, riisivinapullo, minkä kirkkaassa juomassa lilluu kokonainen käärme, lisko tai skorpiooni, parantaa uskomuksen mukaan kaikenlaisia sairauksia ja lisää seksuaalisuutta
*sanest-nuoc Yen Sao , linnunpesäjuoma, pieneltä saarelta kerätään sanest-lintujen pesiä, joissa on superterveellistä linnun sylkeä, pesistä valmistetaan monenlaisia syötäviä tuotteita sekä tölkeissä myytävää hyytelömäistä sanest-juomaa
*ca phe, vietnailainen kahvi, erityisen hyvää kondensoidun maidon ja jääpaojen kanssa nautittuna
* nouc mia, sokeriruokojuoma, mikä tuorepuristetaan pitkistä ruokokepeistä suraan lasiin, nostaa verensokerin silmänräpäyksessä

TULIAISIKSI KOTIIN
*mango cake, kuivattua levyksi litistettyä mangolihaa
* pienet keraamiset dippikastikekupit
* eri väriset ja kirjaillut melamiiniset syömäpuikot
* phin cafe, ruostumattomasta teräksestä tai alumiinista valmistettu vietnamilainen kahvisuodatin ja pussillinen jauhettua vietnamilaista kahvia
* i PHO- T-paita, jossa on vitsikkäästi yhdistetty i phone ja paikallinen nuudelisoppa
* värikäs lohikäärmeleija piknikpäivän ohjelmaksi

***************************************************

Herätys aamu neljältä ja matkaan ennen auringonnousua. Vaimeat "kukkokiekuu" huudot kuuluvat kaikuna. On vielä hämärää, mutta kalastussatamassa jo kuhisee. Kumisaappaihin sonnustautuneet naiset asettelevat värikkäitä muovisaaveja ja reikäpohjaisia koripunosvateja rantahiekalle, miehet raahaavat rannalle valtavia jäätukkeja. Ruokakioskin pitäjä parkkeeraa hiekalle pyörien päällä kulkevan myyntikojunsa, kauppa käy tasaiseen tahtiin kalastajia odotellessa.

Kaikki on valmista kun aurinko antaa valomerkin ja ensimmäset kalastusveneet heittävät ankkurinsa satamapoukamaan. Ei mene kauaakaan kun pienet pyöreät koriveneet täytetään yön saaliilla ja apupojat melovat lastin rantaan. Kullakin venekunnalla on omat perkaajat ja myyjät rannalla, joita ravintoloiden sisäänostajat ja torikauppiaat piirittävät tiukassa ringissä. Aina kun satamaan rantautuu uusi korivene, ympärilä kuhisee kuin muurahaispesässä.

Aamu kuudelta putsattujen mustekalojen muste on värjännyt rantaveden tummaksi ja parhaat kalat on jo myyty. Tarakalle pinotuilla painavilla ämpäritorneilla lastatut mopot lähtevät rannasta huojuen, yksi kerrallaan. Tämän aamun teatteriesitys alkaa olla ohi.

Väki siirtyy katukahvilaan, minä muiden mukana. Tilaan Ca Phe-kahvin maidolla ja saan eteeni lasin, jonka pohjalle on lorautettu paksua kerman väristä kondensoitua maitotiivistettä. Lasin päällä on alumiininen suodatin, phin cafe. Kahvi tippuu hiljalleen, sen seuraaminen on kuin meditointia, ajatus keskittyy vain yksi kerrallaan tipahteleviin kahvipisaroihin. Phin cafella on lähes hypnoottinen vaikutus. Havahdun vasta kun aurinko nousee oranssina hehkupallona merestä ja poraa häikäisevät säteensä lasin läpi silmiini. Kahvini on valmis.

Nostan suodattimen sivuun, tiputan kahvin sekaan pari jääpalaa ja sekoitan pohjia myöten. Vahvaakin vahvemman kahvin ja karamellimaisen makean maidon aromit leijailevat nenääni ja vesi nousee kielelle. Täydellinen aamun avaus; good morning Vietnam !

************************************************

CA PHE, VIETNAMILAINEN KAHVI

1/2 dl kondensoitua maitoa
1/2 dl suodatettua vahvaa tummapaahtoista kahvia
juomalasillinen jääpaloja

Kada juomalasin pohjalle kerros paksua maitoa. Lisää päälle yhtä paljon vahvaa, tummapaahtoista kahvia. Nosta sekaan jääpaloja, sekoita ja nauti.

perjantai 2. heinäkuuta 2010

gourmeeta arkeen - piknikkiä elämään VÄRILOISTOA


















Ihan kohta alkaa kesäloma ja kaikki ajatukset pyörivät matkasuunnitelmien ympärillä. Sain jo viisumit, rokotukset, hotellivaraukset ja lentoliput järjestykseen, eikä listalla ole enää yhtään elämää suurempaa haastetta. Entäpä trooppinen paahtava aurinko ja jo valmiiksi vaaleat hiukseni? Haalistaisiko aurinko hiukset superblondiksi? Olen pikkutytöstä lähtien haaveillut tummista hiuksista ja rohkaisin lopulta mieleni: nyt tai ei koskaan!

Valitsin citymarketin värihyllystä selvästi omaa hiusväriäni tummemman; hiekan sävyn. Puolen tunnin odottelun jälkeen päässäni oli kyllä uusi sävy, vaikkei kukaan muu mitään uutta huomannutkaan. Takaisin siis citymatketiin, tällä kertaa päätin olla rohkea, vähän jo uhkarohkeakin ja valitisin melko tumman sävyn, melkein ruskean. Taas puoli tuntia odottelua, omituisen värinen mömmömassa päässä, ja lopputulos oli jotain aivan muuta! Ei tosin ruskea, vaan harmaan sinertävänä. Peilistä minua tuijotti Cruella, täydellinen halloween noita-akka!

Lippis vaan syvälle päähän ja takaisin citymarkettiin, värinpoistoaineostoksille. Harmaahapsi muuttui puolesssa tunnissa albinoksi. Siis vielä kerran hiusväriostoksille...takaisin alkuruutuun...pitkän pohdiskelun jälkeen voiton vei hiekkaakin tummempi sävy, ja lopputulos oli taas jotain muuta: oranssi! Ei nyt ihan henna-oranssi, mutta niin oranssi kuitenkin, että voisin olla Peppi Pitkätossun tai Risto Räppääjän sukulainen.

Nyt saa riittää, vaikka totutteleminen vaaleanoranssien hiusten ja jäänsiniseten silmien yhdistelmään veisikin aikansa. Espanjalaistyyliset tummat hiukset aurinkoraitoineen jää edelleen haaveeksi, mutta kukaan ei voi ainakaan väittää ettenkö olisi yrittänyt tosissani.

Pakkaan pyöräkoriin Vietnamin Lonely Planetin ja uuteen imagooni sopivat värikkäät eväät ja poljen oranssit hiukset hulmuten joen rantaan piknikille. Heissulivei, kuka sanoikaan että blondeilla on hauskempaa???


KIRJAVAT PIKKULEIVÄT

200 g voita (tai Oivariinia)
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
4-4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
300 g värikkäitä suklaarakeita (esim. M&M tai Smarties)

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja kananmuna tasaiseksi tahnaksi. Lisää sekaan loputkin aineksista.

Nosta leivinpaperilla vuoratulle uunipellille reilu ruokalusikallinen taikinaa, tasoita nokeareen huippu kylmään veteen kastellun lusikan selällä.

Paista pikkuleipiä 200 asteisessa uunissa reilut 10 minuuttia, kunnes keksien reunat muuttuvat kuparinruskeiksi.