torstai 20. toukokuuta 2010

voimaruokaa - KAALI

Kaali on jäänyt trendikkäiden tuontikasvisten jalkoihin, eikä sitä oikein jakseta arvostaa riittävästi. Ihan tavallinen keräkaali on kuitenkin melkoinen terveyspommi.

Terveysvaikutteista kaalia voi hyödyntää sekä ulkoisesti että sisäisesti. Kaiken lisäksi kaalia löytyy syrjäisimmänkin ruokakaupan valikoimasta ja se on halpaa !

Mars, kaaliostoksille, siis!






Kaali sisältää indoleja, ditioltioneja ja isotiosyanaatteja, jotka eriskummallisista nimistään huolimatta ovat ihmiselle mukavia tuttavuuksia. Ne nimittäin ehkäisevät syöpää ja käynnistävät tarvittaessa elimistön myrkkyjenpoistojärjestelmän.

Kaali sisältää runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, A- ja K-vitamiineja sekä foolihappoja. C-vitamiiniakin kaalissa on enemmän kuin appelsiinissa. Kaalimehut tervehdyttävät sappea ja maksaa ja vähentävät vielä mahahaavariskiäkin. Useiden tutkimusten mukaan kaalit alentavat varsinkin entisten tupakoitsijoiden keuhkosyöpäriskiä.

Liuotetuilla kaalinlehdillä voi nopeuttaa ruhjevammojen ja turvotusten paranemista. Kaalihaude rauhoittaa tulehtuneita haavoja ja kutisevaa ihoakin. Muinaiset kreikkalaiset käyttivät tuoretta valkokaalin mehua kipeiden tulehtuneiden silmien hoitoon. Tuorella kaalimehulla hoidetaan myös vatsahaavan oireita ja keuhkoputken tulehdusta. Kevyesti hakattu kaalinlehti on kaikessa yksinkertaisuudessaan mainio apu kivuliaan rintatulehduksen hoidossa. Kaalinlehtiä käytetään myös päänsärkyyn ja reumakipuihin.



COLE SLAW, AMERIKKALAINEN KAALISALAATTI

1 pieni keräkaali (n.500 g)
1 iso tai 2 pienempää porkkanaa
1 salaattisipuli
1/2 varsiselleri
2 dl majoneesia (mieluiten Chovi tai Pirkka kevytmajoneesi)
2 dl kermaviiliä
2rkl punaviinietikkaa
1 tl sokeria
suolaa ja vastajauhettua mustapippuria oman maun mukaan

Poista kaalista uloimmat lehdet ja kanta, suikaloi ohuiksi siivuksi.

Kuori ja raasta porkkana. Kuori sipuli ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Silppua selleri hienoksi.

Yhdistä suikaloitu kaali, porkkana, sipuli ja sellerisilppu suuressa kulhossa. Sekoita kastike majoneesista, kermaviilistä ja etikasta, mausta sokerilla, suolalla ja pippurilla.

Kaada kastike salaatin päälle, sekoita hyvin ja peitä. Anna tekeytyä jääkaapissa ainakin 2 tuntia ennen tarjoamista.




MAKEDONIALAINEN KAALISALAATTI

500g-1 kg keräkaalia
1/2 sitruunan mehu
1-2 dl rypsiöljyä
merisuolaa

Irrota kaalin uloimmat lehdet, poista kanta ja leikkaa ohuiksi siivuiksi, levitä laakealle tarjoiluvadille.

Purista kaalisuikaleiden päälle sitruunan mehua, kaada sekaan öljyä ja ripottele merisuolaa.
Sekoita kunnolla, peitä ja anna tekeytyä jääkaapissa ainakin 1 tunti ennen tarjoamista.

sunnuntai 16. toukokuuta 2010

maukkaimmat matkamuistoni PARIISI


Pariisilaiskokki tekee ruoasta taidetta. Hän löytää ranskalaisen keittiön herkullisen salaisuuden laadukkaista raaka-aineista ja vuosisatoja vanhoista perinteistä.

Päivä käynnistyy cafe au lait maitokahvilla ja rapeilla uunituoreilla croissant voisarvilla. Aamiainen ei ole ravitseva, mutta päivällinen ja viimeistään illallinen korvaa pika-aamiaisen moninkertaisesti.







MIKSI JUURI TÄNNE
Pariisi on kaikkien romantikkojen ja herkuttelijoiden oma kotikaupunki.
Disneyland hurmaa lapset, ja aikuisetkin.

MIHIN IHASTUIN
suklaatäytteiset voisarvet, valkosipulin ja yrttien maustamat etanat, tuhti hanhenmaksapatee, raikas sitruunakana, voimakasaromiset juustot ja rapeakuorinen patonki

NÄITÄ ON IHAN PAKKO MAISTAA
*creme brulee, mitä herkullisin kerman, vaniljan ja paahdetun sokerin yhdistelmä
*patisserie leipomoiden parhaat, osta leipomon lasivitriinistä sormella osoittaen puoli tusinaa erilaisia, suolaisia ja makeita, leivonnaisia, etsi rauhallinen paikka ja levitä piknik vaikka puiston penkille
*chocolat chaud, paksu suklaajuoma, pariisilaisversio kuumasta kaakaosta
*croque monserieur, mehevä lämmin voileipä, joka kätkee sisäänsä kinkkua, bechamel-kastiketta ja gruyere-juustoa

KYYTIPOJAKSI
*kir royal, mustaherukkalikööristä ja sampanjasta sekoitettu aperitiivi
*cafe au lait, 50/50 vahvaa kahvia ja lämmintä maitoa, tarjoillaan puurokulhon näköisestä kahvattomasta astiasta
*Moët & Chandonin sampanjaa, vaikkapa La Fayette tavaratalon, naisten kenkä- ja alusvaateosastojen välissä sijaitsevasta sampanjabaarista
*sauternes, makea mutta luonteikas viini hanhenmaksan seuraksi
*nectar de poire, päärynänektariini, paksua tuorepuristettua päärynäjuomaa

PAIKALLISIA ERIKOISUUKSIA
*maustetut Dijon sinapit, esim. vihreä yrttisinappi Maille 3 herbes vertes
*hanhenmaksa, Ranskassa perinteinen uudenvuoden juhlaruoka, joten tammikuussa hanhenmaksaa myydään alennushinnoin
*perigot-vetokassit, tyylikkäitä pyörillä kulkevia, kiiltonahkaisiakin, versioita ranskalaisten mummojen käyttämistä kauppakasseista
*biscuits roses de Reims, Fossier-leipomon valmistamia vaaleanpunaisia marenkimaisia keksejä, joita napostellaan sampanjan kanssa, ei uskoisi, mutta makuelämys on täydellinen napakymppi


TULIAISIKSI KOTIIN
*Maxim's sampanjaa, tryffeleitä, keksejä, hilloja tai vaikka vain pullollinen luksusvettä legendaarisen Maxim's ravintolan herkkupuodista
*Fauchon suklaata, käsintehtyjä ja kauniisti pakattuja gourmet-herkkuja
*Maille sinappia, pienestä, mutta valtavan kuuluisasta la boutique Maille -sinappipuodista löydät uusimmat Dijon sinappiuutuudet ja niihin sopivat reseptit
*Buddha Bar musiikki CD:t, ravintolan taustamusiikiksi miksatut maailmankuulut musiikkikokoelmat saman nimisen ravintolan myymälästä


SITRUUNAKANA
1 sitruuna
1 limetti
4 valkosipulinkynttä
5 rkl voita
2 rkl auringonkukkaöljyä
2 tl kuivattua timjamia
1 tl cayennepippuria
1 tl vastajauhettua mustapippuria
1 tl merisuolaa
2 kanan tai broilerin koipireittä
2 rkl juoksevaa hunajaa

Raasta sitruunan ja limetin kuoret hinoksi raasteeksi. Halkaise hedelmät ja purista mehut talteen. Kuori ja murskaa valkosipuli.

Sekoita huoneenlämpöisestä voista, öljystä, valkosipulimurskasta, timjamista, cayennepippurista, mustapippurista ja suolasta tahna. Lisää puolet raasttuista kuorista ja 1 tl kumpaakin mehua. Sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Irrota kanan nahka varovasti lihasta ja täytä tasku tahnalla. Sekoita lopusta mehusta, kuoriraasteesta ja hunajasta kastike. Jauha myllystä mustapippuria ja ripauta sekaan suolaa.

Aseta lihat uunivuokaan nahkaouoli alaspäin (jos vuoraat vuoan leivinpaperilla, pääset tiskaamisessa helpommalla). Voitele kanat hunajakastikkeella ja paista 200-asteisessa uunissa grillivastuksen alla noin 20 minuuttia.

Käännä koivet ja kaada päälle hunajakastikkeen loppu. Anna kypsyä vielä 20-30 minuuttia, kunnes pinta saa kuparinruskean sävyn. Voit kokeilla kanan kysyyttä hammastikulla. Paina tikku luuhun asti. Kana on kypsä kun reiästä valuva neste on kirkasta.

lauantai 1. toukokuuta 2010

guormeeta arkeen-piknikkiä elämään ÄITIENPÄIVÄ













Huomenta äiti-kulta!
Toukokuun toinen sunnuntai on äidin vapaapäivä, silloin keittiössä häärää koko muu perhe. Äidin päivä alkaa sänkyyn tarjoiltavasta aamiaisesta. Sen ei tarvitse olla monimutkainen, eikä sen valmistamiseenkaan tarvitse käyttää valtavasti aikaa. Näyttävä lopputulos syntyy helposti kauniin kattauksen ja kukkien avulla.

Voit keittää pakastemarjoista omatekoisen hillon jo edellisenä päivänä. Tai laita kello soimaan ja tee gourmet-aamiaisnyytti; ja saat äidin aivan varmasti sanattomaksi. Jos väsääminen on vastenmielistä, yllätä äiti kauniisti katetulla tuorehedelmäsalaatilla, hedelmien kuoriminen ja pilkkominen onnistuu keneltä tahansa.

Tärkeintä ei ole suuri vaiva, vaan oman käden jälki. Äideillä on nimittäin synnynnäinen kyky huomata pienimmätkin yksityiskohdat, lisäksi äiti osaa arvostaa kaikkea omatekoista. Aamupala-piknik sängyssä on varmasti jokaisen äidin mieleen. Jos aamu takertelee ja nukut pommiin, vie äiti päiväkävelylle ja tarjoa juhlaherkut metsän reunassa!


Raikas äitienpäivähillo
1 kg pakastevadelmia
1 kg pakasteviinimarjoja
1 kg hillosokeria
1 dl vettä

Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita joukkoon sulaneet marjat, anna kiehahtaa.

Lisää sekaan hillosokeri, samalla sekoittaen, keitä miedolla lämmöllä noin 10-15 minuuttia. Kuori vaahto pinnalta, nosta kattila liedeltä ja anna hillon jäähtyä hetki. Tölkitä hillo puhtaisiin lasipurkkeihin. Sulje kannet ja anna jäähtyä huoneenlämmössä, siirrä sitten jääkaappiin. Vuorokauden kuluttua hillo on täysin hyytynyttä.

Tarjoa vastapaistetun voisarven välissä.


Hyvän huomenen äitienpäiväleipä
3 rkl kevytmajoneesia
3 rkl punaleimaemmentalraastetta
2 Salosen sydämen muotoista kaurapalaa
1 rkl rypsiöljyä
1 kananmuna
2 rapeaa salaatinlehteä
lisäksi tarvitset sydämen muotoisen piparimuotin

Sekoita majoneesista ja juustoraasteesta tahna. Paahda kaurapalat rapeiksi, levitä tahna kummankin leivän sisäpinnalle. (Ellet löydä sydänleipiä, paahda 2 palaa tavallista paahtoleipää ja paina niistä piparkakkumuotilla sydämen muotoiset palat.)

Kuumenna öljy pannulla, aseta öljyn päälle piparkakkumuotti ja riko kananmuna muotin sisään. Paista muna kypsäksi, irrota munasydän varovasti terävällä veitsen kärjellä. Mikäli sydän on pinnalta vielä raaka, paista sitä hetki toiseltakin puolelta.

Aseta salaatinlehdet majoneesin päälle, nosta sydänmuna leivän väliin ja sulje kansi. Tarjoa saman tien.


Äitienpäivän gourmet-nyytti
2 pientä herkkusientä
1 rkl makeaa sipulisilppua
1 tl timjaminlehtisilppua
1 rkl rypsiöljyä
2 rkl ranskankermaa
vastajauhettua mustapippuria
2 siivua kalkkunaleikkelettä
1 kananmuna
lisäksi tarvitset teflonpintaisen muffinivuoan

Pilko herkkusienet pieniksi paloiksi. Kuori ja silppua sipuli, hienonna timjami. Kuumenna öljy pannulla, kuullota siinä sipulisilppu, lisää sienet ja timjami. Nosta pannu liedeltä ja lisää sekaan ranskankerma. Jauha myllystä mustapippuria, sekoita pohjia myöten.

Vuoraa muffinivuoka kahdella kalkkunaleikkeleellä, lusikoi sieniseos kalkkunakuppiin, riko päälle kananmuna. Paista nyyttiä 200 asteisessa uunissa, kunnes kananmuna hyytyy. Tarjoa vastapaahdetun leivän kanssa.


Nopea, mutta niin makea äitienpäiväsalaatti
1 banaani
1 appelsiini
1 mango
1 omena

Kuori ja pilko kaikki hedelmät suupalan kokoisiksi paloiksi. Kata aamiaistarjottimelle kukkia hedelmäsalaatin seuraksi, tarjoa onnittelulaulun kanssa.