torstai 15. huhtikuuta 2010

maukkaimmat matkamuistoni ISTANBUL






















Istanbulissa ruoka ei ole vatsantäytettä, vaan intohimo ja elämys.

Kahvalti-aamiaisella tarjotaan rapeakuorista leipää, valkoista juustoa, hunajaa, hilloa, kananmunia, tomaatteja, kurkkua, oliiveja, makkaraa ja tietenkin kahvia tai teetä. Kenen vatsaan vielä mahtuu, voi herkutella aamiaisravintoloiden erikoisuuksilla, kuten pienestä paistinpannusta tarjoiltavalla mehevällä menemen munakkaalla. Jos päivällinen, ögle yemegi, on täyttävä, saattaa illalliseksi, aksam yemegi, riittää pelkkä meze. Meze on oikeasti alkupala, mutta pienien ruoka-annosten valtavasta valikoimasta voi koota itselleen helposti koko aterian.

MIKSI JUURI TÄNNE
historiallinen idän ja lännen kohtauspaikka kiehtoo tarinoillaan, ainutlaatuisesta ruokien sekamelskasta jää hyvä maku suuhun

MIHIN IHASTUIN
suolaiset pistaasipähkinät, makea hunaja, sametinpehmeä jogurtti, voimakas valkosipuli,raikas minttu, mehukas vesimelooni, täyteläiset oliivit, aromikas anis


Hintelän näköinen viiksekäs mies kantaa suurta tarjotinta korkealla päänsä yläpuolella ja kajauttaa kantavalla äänellä "kuumaa teetä!" Mies kiertelee ihmistenpaljoudessa sujuvasti, kauempaa näkyy vain päiden yläpuolella keinuva tarjotin. Pienet höyryävät teelasit menevät nopeasti kaupaksi.

Olen matkalla Prinssisaarille, 20 kilometrin päähän Istanbulin keskustasta. Saariryhmä on saanut nimensä sulttaanien hovien epäsuotuisista prinsseistä, jotka joutuivat "jäähylle" karkoitetuiksi pienille Marmaranmeren saarille. 1800-luvun puolivälin jälkeen luonnonkauniista saarista tuli varakkaiden istanbulilaisten kesänviettopaikka. Büyükada on saarista suurin, sen nimikin tarkoittaa suurta saarta. Viktorian aikaiset pitsikoristeiset huvilat ja rehevät puutarhat luovat raukean ilmapiirin. Tasokkaat kalaravintolat pitävät huolen siitä ettei saarelta viitsisi lähteä ennen kuin on ihan pakko, illan viimeinen vuorovene onkin usein ääriään myöten täysi.

Saaristoretki on kuin terapiaa ja antaa mukavaa vaihtelua miljoonakaupungin hälinälle. Saarilla ei ole ensimmäistäkään autoa, sillä moottoriajoneuvot ovat kiellettyjä. Taksiliikenne hoituu vanhan ajan hevosvankkureilla, sataman vankkuriasemalta voi vuokrata itselleen kyydin vaikka koko päiväksi.

Ihan kaikkiin paikkoihin ei hevoskyydillä kuitenkaan pääse. Jyrkän kukkulan huipulla sijaitsevalle Ayayorgin luostariraunioille saan kivuta omin jaloin. Olen vakuuttunut oikeasta reitistä vasta kun näen puihin sidottuja valkoisia nauhoja. Nauhat edustavat toiveita tai rukouksia, joita paikalliset jättävät pyhiin paikkoihin. Itse en ehdi solmia edes nauhaa puuhun kun toiveeni jo toteutuu ja polku vie minut pienen ulkoilmaravintolan portille. Huikea panoramanäkymä on kaunis kuin postikortti ja kukkulalle sikin sokin katetut pöydät vetävät kulkijaa puoleensa kuin magneetti. Pyyhin vielä hikeä otsaltani ja yritän saada pomppoilevan sydämeni rauhoittumaan kun tarjoilija jo kiiruhtaa luokseni huurteinen Efes -lasi kädessään. Koskaan ei olut ole maistunut näin hyvälle!

NÄITÄ ON IHAN PAKKO MAISTAA
*cigara böregi, sikarin muotoiset vuohenjuusto-fillotaikina piiraat
*sucuk salami, maukas arkimakkara
*karides güvec, katkarapupaistos
*pide, turkkilainen pizza
*firin sütlac, uuniriisivanukas
*menemen, aamiaismunakas
*haydari, valkosipulilla maustettu jogurttikastike
*meze, kylmät ja lämpimät alkupalat
*lokum, turkish delight, marmeladityylinen makeinen

KYYTIPOJAKSI
*ayran, jogurttijuoma
*cay, pienistä laseista tarjoiltava maukas tee
*kahve, vahva kahvi, jonka hienoksi jauhetuista poroista voi ennustaa tulevaisuutta
*elma cay, kuuma omenajuoma
*raki, anisviina, joka nautitaan kitkerähkön punajuurimehun kanssa
*efes, raamatun Efesoksesta nimensä saanut paikallisolut

PAIKALLISIA ERIKOISUUKSIA
*Kanlica jogurtti, Aasian puolella sijaitsevan Kanlican kaupunginosan erikoisuus
*paistetuilla pikkukaloilla täytetyt leivät, paikallisten rakastamaa välipalaa myydään veneestä Galatan sillan kupeessa Eminönün rannassa
*saksanähkinöillä täytetyt taatelit, joita leikkimielisesti kutsutaan turkkilaiseksi viagraksi; turkish viagra, Egyptiläisestä maustebasaarista

TULIAISIKSI KOTIIN
*mausteita
*saksanpähkinöillä täytettyjä taateleita
*oliivilöjystä ja maalaismunista valmistettua majoneesia
*kahvia, Mehmet Efendin kuuluisasta kahvipaahtimosta maustebasaarin läntiseltä uloskäynniltä
*siyah cam bali, tummaa metsähunajaa
*oliiviöljyä
*beyas peynir, fetatyylistä juustoa
*paikallista tunnelmamusiikkia, esim. Köpryler CD


TURKKILAINEN KATKARAPUPAISTOS, KARIDES GÜVEC
2 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
1/2 vihreä chili
2 tl oliiviöljyä
200g tomaattimurskaa
ripaus merisuolaa
1/2 tl vastajauhettua mustapippuria
200 g valutettuja pakastekatkarapuja
1/2 dl punalaimaemmental raastetta

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Poista chilin kanta ja siemenet, silppua palko.

Kuumenna öljy pannulla ja kuullota siinä sipuli-, valkosipuli- ja chilisilppua. Kaada pannulle tomaattimurska, mausta suolalla ja pippurilla.

Käännä hella nollille ja lisää katkaravut. Sekoita pohjia myöten.

Kaada seos uunivuokaan, levitä päälle juustoraaste ja paista karides güvecia 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.

lauantai 10. huhtikuuta 2010

voimaruokaa - TOMAATTI

Kolumbus toi tomaatin Eurooppaan löytöretken tuliaisena jo 1400-luvulla. Ensin tomaattia pidettiin myrkkykasvina ja myöhemmin lääkkeenä. Tomaatin uskottiin myös toimivan seksielämän vauhdittajana, sitä kutsuttiin paratiisiomenaksi ja lemmen omenaksi.

Nykyisin tomaatti on maailman eniten viljelty vihannes. Suuri osa maailman tomaattisadosta käytetään ketsupin valmistukseen. Purkittaminen ei tee tomaatille kuitenkaan pahaa, sillä sen sisältämä lykopeeni säilyy läpi valmistusprosessin. Lykopeeni imeytyy jopa paremmin kypsennetyistä tomaattituotteista kuin tuoreista tomaateista.

Tomaatin lykopeeni suojaa meitä sydän- ja verisuonitaudelilta. Miehet saavat tomaattiruoista vielä bonus-hyödyn; lykopeenin tiedetään nimittäin ehkäisevän eturauhassyövältä.


LOHI-TOMAATTIKASTIKE
1 sipuli
loraus rypsiöljyä
200 g kylmäsavulohta
3 rkl öljyyn säilöttyjä aurinkokuivattuja tomaattikuutioita
2 dl laktoositonta ruokakermaa
mustapippuria myllystä
1 ruukkupersiljan lehdet nypittyinä

Kuori ja silppua sipuli hienoksi. Kuumenna öljyä pannulla ja kuullota sipulisilppu.

Kuutioi lohi suupalan kokoisiksi paloiksi ja kypsennä sipulin seassa. Lisää pannulle aurinkokuivatut tomaattikuutiot, sekoita pohjia myöten. Kaada vielä ruokakerma sekaan ja käännä hella nollille.

Mausta mustapippurilla ja persiljasilpulla. Tarjoa höyrytettyjen perunoiden ja porkkanoiden kanssa tai pastan kastikkeena.

perjantai 2. huhtikuuta 2010

gourmeeta arkeen-piknikkiä elämään MAKEA PIHAPIKNIK


Meillä ei ole pihagrilliä, muttei se haitannut kun kyseessä oli näinkin makea juttu!












Jos joskus elämässään haluaa satsata kumisaappaisiin, on tämä vuosi ehdoton hoohetki.

Kävin tuumasta toimeen, hortoilin netissä mitä eksoottisimmilla sivuilla ja etsin itselleni sopivia kumppareita. Kärkikaksikkoon pääsivät jenkkisivustojen kiiltävät ja stailatut "Kamik Elliet" ja ratsastuskaupan korkeavartiset kumibuutsit. Missään nimessä en halunnut kiinnostua kumisaappaista, jotka olisivat näyttäneet liikaa kumisaappailta.

Sievät jenkkisaappaat jätin tilaamatta kun mahdollisten tullimaksujen laskeminen alkoi käydä seiskan koulumatikalla liian työlääksi. Tyylikkäät ratsastussaappaatkin jäivät Hööksin hyllylle sovituksen jälkeen. Myyjä joutui lopulta vetämään jalastani hyvän näköiset, mutta aivan liian hyvin istuvat saappaat, pitkät kumivarret suorastaan liimautuivat pohkeisiini. Ja päädyin ostamaan ihan tavalliset, rehellisesti kumisaappaan näköiset kumisaappaat. Tämän kevään ehdottomasti paras osotos!



KERROSLEIPÄ GRILLATUISTA VAAHTOKARKEISTA, SUKLAASTA JA KEKSEISTÄ

tarvitset:
vaahtokarkkeja
suklaata
Marie-keksejä
ohuita oksia grillitikuiksi
sinkkiämpärin
hiiliä tai pilkotun polttopuun
kunnolliset kumisaappaat

Aseta sinkkiämpäri lumihankeen, tee ämpäriin nuotio.

Pujota vaahtokarkit oksatikkuihin ja paahda niitä nuotiolla. (Pidä karkkeja riittävän kaukana hiilloksesta, sillä ne syttyvät helposti palamaan).

Kokoa "kerrosleipä"; aseta keksin päälle suklaapala, suklaan pälle grillattu vaahtokarkki ja kanneksi toinen keksi.

Grillatut vaahtokarkit maistuvat myös kuuman kaakaon kanssa.