torstai 25. helmikuuta 2010

voimaruokaa - SAKSANPÄHKINÄT


Jokainen meistä tietää että pähkinät ovat rasvaisia, ja että ne lihottavat jos niitä ahmii liikaa. Mutta tiesitkö että pähkinöiden rasva on sitä hyvää rasvaa, tyydyttymätöntä, pehmeää sellaista, mikä sisältää paljon omega 3-rasvahappoja?



Pähkinät alentavat sydäntautiriskiä ja auttavat alentamaan kolesteroliakin. Ne sisältävät myös runsaasti E-vitamiinia, joka on puolestaan elimistön antioksidantti, eli hapettumisen estäjä ja suojelee solujen rakenteita vapaiden radikaalien vaurioilta.
(Tiedän, tiedän, termit ja teoriat menevät välillä yli ymmärryksen. "BORING!" Mutta jaksa vielä hetki tätä hehkutusta, ihan kohta siirrytään keittiön puolelle ja päästään asiaan!)

Voitko kuvitella, että saksanpähkinässä on enemmän omega 3-rasvahappoja kuin lohessa ja enemmän tulehduksia estäviä polyfenoleita kuin punaviinissä. Saksanpähkinöiden tiedätään lisäksi vahvistavan lihaksia ja sydäntä, stimuloivan aivotoimintaa, ehkäisevän syöpää ja vahvistavan immuunijärjestelmää.

Kaiken tämän hyvän saat napsimalla näitä luonnon terveyspillereitä päivittäin. Kourallisessa (n. 7 saksanpähkinässä) menee kuitenkin raja, jos nimittäin liioittelet tämän voimaruoan kanssa, alkaa tahti aika pian näkyä vyötäröllä.



SAKSANPÄHKINÄ-MUNAKOISOTAHNA
2 munakoisoa
1 punainen chili
2 valkosipulin kynttä
n.3/4 dl kylmäpuristettua oliiviöljyä
125 g kuorittuja saksanpähkinöitä
2 rkl valkoviinietikkaa
1/2 tl vastajauhettua mustapippuria
1/2 tl merisuolaa

Kuumenna uuni 250 asteeseen ja paahda munakoisoja noin 40 minuuttia, kunnes kuori muuttuu kurttuiseksi. Käänä munakoisot kerran paahtamisen aikana. Halkaise pehmeät munakoisot ja koverra sisus talteen.

Halkaise chili, poista siemenet ja kanta, silppua hienoksi. Kuori ja hienonna valkosipuli. Kuumenna 2 rkl öljyä pannulla ja kuullota siinä chilisilppu.

Yhdistä tehosekoittimen kulhoon chili, valkosipuli, pähkinät, loput oliiviöljystä, valkoviinietikka, pippuri, suola ja munakoisot. Anna koneen käydä, kunnes tahna on tasaista.

Tahna on parhaimmillaan jos se saa tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin ennen tarjoamista. Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.



ENDIIVISALAATTI
1 endiivi
200 g sinihomejuustoa
kourallinen kuorittuja saksanpähkinöitä
seesamöljyä

Poista endiiveistä ulommaiset lehdet ja kova kanta. Irroita lehdet toisistaan, huuhtele ja levitä tarjoiluvadille.

Murenna sinihomejuusto ja saksanpähkinät endiivinlehtien päälle, pirskottele päälle seesamöljyä. Tarjoa saman tien.


PESTOKASTIKE
1 1/2 dl nypittyjä ruukkubasilikan lehtiä
1 tl merisuolaa
2 valkosipulin kynttä
1/2 dl saksanpähkinöitä karkeasti rouhittuna
1/2 dl parmesanjuustoraastetta
3/4 dl oliiviöljyä

Mittaa kaikki aineet tehosekottimen kulhoon, anna koneen käydä kunnes saat tasaisen tahnan. Tarkista koostumus, lisää tarvittaessa öljyä.

torstai 18. helmikuuta 2010

gourmeeta arkeen-piknikkiä elämään LASKIAINEN


Laskiainen on lumen juhla.
Ja koska tänä vuonna laskiaissunnuntai oli samalla ystävänpäivä, ilmestyi meidän pihalle uusi iloinen ystävä, lumikuningatar-Hilda.

Pakkanen kasvatti pohjattoman ruokahalun, eikä eväsreppua jaksettu kantaa juuri pihapiiriä kauemmas. Lumikasan päältä syöksytyn töyssymäen jälkeen oli jo eväiden aika. Höyryävä keltainen keitto ja makeat siniset räiskäleet lämmittivät sopivasti kielen, ja myös mielen. Vaikka pulkkamäestä tultiinkin melkein saman tien takaisin kotiin, varpaat umpijäässä, jäi piknikpäivästä kaikkien kasvoille hildamainen hymy.


KELTAINEN LASKIAISKEITTO
500g keltaisia ruokaherneitä
3L vettä
1 rkl kasvisfondia
2 pakettia amerikan pekoni fileetä
1 sipuli
2 rkl voita
loraus konjakkia (voi jättää poiskin)

Huuhtele herneet ja anna niiden liota huoneenlämpöisessä vedessä yön yli.

Mittaa kattilaan vesi ja fondi, keitä herneet pehmeiksi (n. 2 tuntia). Leikkaa pekonifileen rasvareuna pois, pilko liha ja ripottele palat kiehuvaan keittoon. Kuori ja silppua sipuli, kuullota sipulisilppu voissa, lisää keittoon.

Lorauta kattilaan pari teelusikallista konjakkia, anna kiehua vielä hetki ennen tarjoamista.


MUSTIKKARÄISKÄLEET
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
2rkl sulatettua voita
2 kananmunaa
2 1/2 dl maitoa
250g jäisiä mustikoita
lisäksi tarvitset ylimääräistä voita tai rypsiöljyä paistamiseen ja vaahterasiirappia räiskäleiden kastikkeeksi

Mittaa kulhoon jauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola.

Vatkaa joukkoon voisula, munat ja maito. Vatkaa seosta kunnes kaikki jauhomöykyt tasoittuvat. Anna taikinan turvota tuorekelmun alla huoneenlämmössä n.20 minuuttia.

Sulata voita pannulla (tai lorauta pannulle öljyä), nosta kauhallinen taikinaa kerrallaan pannulle, ripottele mustikoita räiskäleen päälle. Kun pohja on kuparin ruskea, käännä lettu ja paista se kypsäksi toiseltakin puolelta.

Tarjoa vaahterasiirapin kanssa.

keskiviikko 17. helmikuuta 2010

maukkaimmat matkamuistoni BANGKOK

Bangkokissa ruoka toimii kuin ihmelääke; se virkistää ja auttaa jaksamaan. Eikä siitä tule koskaan ähky.

Kirpeän raikas limetti ja tulisen voimakas chili kesytetään pehmeällä kookosmaidolla ja karamellimaisella palmusokerilla. Tuoreet yrtit lisätään annokseen vasta viimeisenä. Mikään maku ei olisi yksinään yhtään mitään mutta yhteisvaikutus on lähes täydellistä makujen harmoniaa.







MIKSI JUURI TÄNNE
tropiikin kutsua on vaikea vastustaa ja seikkailu thaikeittiön makuviidakkoon tekee aina yhtä hyvän olon

MIHIN IHASTUIN
tulinen chili, raikas sitruunaruoho, pirteä korianteri, pehmeä kookosmaito, karamellimainen palmusokeri


NÄITÄ ON IHAN PAKKO MAISTAA
*mango with sticky rice, jälkiruokien parhaimmistoa; makeaa mangoa tahmariisin ja kookoskastikkeen kanssa
*minced chicken in chinese kale, kanajauhelihasta, tuoreista pippureista, cashewpähkinöistä, sipulista, limetistä ja kalen raikkaista lehdistä koottava kääryle, jonka jokainen ruokailija kasaa itse paketiksi
*chicken wrapped in pandana leaf, pandanapuun lehdessä kypsytetyt kananpalat (muista irrottaa lehti ennen ruokailua, sitä ei syödä)
*tom yum kum, kirkas, tulinen mutta raikas mereneläväkeitto
*pomelo salad, greipin sukuisesta pomelosta ja katkaravuista valmistettu raikas ja samalla kuitenkin makeahko salaatti
*pad thai, nuudeliannos thaimaalaisittain, tarjolla on kana- tai katkarapuversioita

KYYTIPOJAKSI
*kokonainen kookos, mainio janonsammuttaja
*guava juice, kirkkaan vihreä guavamehu on parhaimmillaan tuorepuristettuna mutta maistuu pillimehunakin
*singha, paikallinen olut, hyvä seuralainen maustetulle ruoalle
*mango shake, mangosta ja jäähileistä valmistettu juotava välipala
*greentea, pullotettu kylmä vihreä tee

PAIKALLISIA ERIKOISUUKSIA
*kuivatut merilevä-suolapalat, pikkunälkään kioskeista, samalta hyllyltä kuin perunalastut
*young rice milk, maustetut riisimaidot pillimehun näköisissä tetroissa
*maustetut cashew pähkinät, esim. chilin tai mustapippurin makuisena
*chao kuai, musta hyytelömäinen jälkiruoka, joka taianomaisesti korvaa helteessä janontunteen ja tuo tilalle viileän raikkauden
*rambutan, punainen ja karvainen hedelmä, joka on pelottavasta ulkonäöstään huolimatta mehukas ja makean aromikas (varo kuitenkin soikeaa kiveä, sitä ei syödä)

TULIAISIKSI KOTIIN
*kookosmaitojauhe, kevyt kantaa ja helppo säilyttää, sillä vesi lisätään vasta juuri ennen käyttöä
*paahdetut kurpitsansiemenet ja hunajalla maustetut auringonkukan siemenet
*seesaminsiemeillä kuorrutetut cashewpähkinät
*limetit, huippuhalpojen ja aromikkaiden limettien mehu kannattaa puristaa kotona jääpalapusseihin ja pakastaa, tai jos matkalaukku painaa jo liikaa, osta kevyt limettijauhepussi, johon lisätään vesi vasta juuri ennen käyttöä
*Wang kanai crystal caramel sugar, lisäaineeton tumma isokiteinen ruokosokeri, joka maustaa kahvin suloisen aromikkaasti
*paikallista tunnelmamusiikkia, esim. Bossa Blossom 3 -CD

POMELOSALAATTI
1 pomelo
1 salottisipuli
1 purjo
3 valkosipulin kynttä
2 rkl rypsiöljyä
1/2 punainen chili
3 rkl rouhittuja maapähkinöitä
170g keitettyjä jokiravunpyrstöjä mausteliemessä
2 rkl limetin mehua
1 rkl thaimaalaista kalakastiketta (nam pla)
1 rkl sokeria
1 ruukku-korianterin lehdet nypittynä

Kuori pomelo ja irrota valkoinen ympärys jokaisesta hedelmäpalasta. Pilko putsatut pomelot suupalan kokoisiksi paloiksi.

Kuori ja silppua sipuli, pese purjo ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kuori valkosipulin kynnet ja leikkaa nekin ohuiksi siivuiksi, kuumenna öljyä pannulla ja kuullota sipuli, purjo ja valkosipuli, mutta älä päästä ruskistumaan.

Poista chilistä kanta ja siemenet, silppua hienoksi.

Yhdistä kulhossa pomelo, sipuli, purjo, valkosipuli, chili, pähkinät ja valutetut ravunpyrstöt.

Tee salaattikastike limetin mehusta, kalakastikkeesta ja sokerista, sekoita hyvin. Kaada kastike salaatin sekaan, sekoita pohjia myöten ja koristele annos korianterinlehtisilpulla. Tarjoa saman tien.